30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ptičja gripa u Cerni

2 min read

pxl_031116_14627239-jpg-688x388_q85_crop_upscale

Na području Vukovarsko-sremske županije u naselju Cerna utvrđena je pojava ptičje gripe visoko patogenog podtipa H5N8 kod divljih labudova, izvestilo je Ministarstvo poljoprivrede, dodajući da nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Kako se navodi u saopštenju, “influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest živine i drugih ptica koja se može manifestovati na različite načine, zavisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste”.

Od domaće živine najčešće obolevaju kokoši i ćurani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, naročito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću živinu. 

Ministarstvo poziva sve “posednike životinja” da sumnje u bolest prijave veterinaru, naglašavajući da je to zakonska obaveza, kao i na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mera.

“U slučaju primećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr.- navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.