30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Akcija vukovarskih Lionsa

2 min read

lions-svetski-dan-secerne-bolesti

I ove godine 14. novembra obeležava se Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, kojim se želi podići globalna svest o prevenciji, dijagnostici i lečenju dijabetesa.
 
S obzirom da ova bolest zahvaća oko 6 odsto svetske populacije, predstavlja jedan od velikih javnozdravstvenih problema.
 
Dijabetes – tihi ubica je sve učestalija bolest u savremenom društvu, nastupa polako i vrlo često bez vidljivih znakova bolesti. Koliki značaj se u svetu pridaje borbi protiv ove opake bolesti, najbolje govori činjenica da se celi mesec novembar proglašava mesecom borbe protiv dijabetesa.
 
Procenjuje se da u Republici Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 400 hiljada osoba, a nalazi se na osmom mestu među uzrocima smrti te je vodeći uzrok oboljenja krvožilnog sistema, bolesti bubrega, slepoće i amputacije udova.
 
Lions klub Vukovar i saradnici, povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, organizuju akciju merenja nivoa šećera u krvi te informisanja o zdravom načinu života, prevenciji i ranom otkrivanju ove bolesti. Akcija će biti održana u subotu, 12. novembra u centru grada Vukovara, odnosno pešaćkoj zoni, u vremenu od 9 do 12 i 30.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.