22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Omogućite svim građanima život bez straha

2 min read

zvo

Povodom usvojenog Zaključka o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine, na poslednjoj sednici vukovarskoj Gradskog veća, Zajedničko veće opština uputilo je pismo predsednici Republike Hrvatske, predsedniku Hrvatskog sabora, Vladi Republike Hrvatske, ministru uprave, građanskom pravobraniocu te predstojniku Ureda državne uprave u Vukovarsko-sremskoj županiji.
 
U pismu ova srpska institucija od nadležnih organa traži da preduzmu neophodne mere, stave van snage ovakav jednostran Zaključak i omoguće svim građanima Vukovara, bez obzira na nacionalnu pripadnost, život bez straha i život dostojan čoveka. Takođe, u pismu se navodi da u obrazloženju spomenutog zaključka stoji da se Srbi ne koriste svojim pravima i da bi to dodatno izazvalo finansijske troškove Gradu, kao i insinuacije pojedinaca da Srbi ustvari i ne žele da koriste dvojezičnost. Navodi se i izjava predsednika Gradskog veća koji kaže da dok je on predsednik ovog predstavničkog tela, Srbi neće imati pravo na dvojezičnost. To, kako ocenjuju u Zajedničkom veću opština, samo govori koliko Srbi žive u strahu u gradu Vukovaru i kako bi prošli kada bi neko i zatražio da se koriste svojim pravom.
 
Zajedničko veće opština u Zaključku pisma konstatuje da sve spomenuto i usvojeno od strane grada Vukovara u najgrubljoj meri izražava derogiranje i nepoštovanje države i državnih institucija te dovodi do teške diskriminacije Srba u Vukovaru.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.