17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ozrensko-posavsko veče u Borovu

2 min read

ozrensko-posavsko-vece

 

Sinoć je u Borovu održano 7. Ozrensko-posavsko veče, u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP) sa sedištem u Borovu. Ovogodišnjem druženju Ozrenaca, Posavljaka i njihovih gostiju, u sali “Galeb” u Borovu, prisustvovalo je 270 zaljubljenika u izvorni narodni melos – violinu i šargiju, s vukovarskog područja, iz Republike Srpske i Srbije, rekao je u izjavi za Radiio Borovo predsednik Udruženja Rajko Lukić.
 
Pozivu organizatora odazvali su se gosti iz Republike Srpske i Srbije, a među njima – po prvi put – i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i protojerej-stavrofor Jovo Banović iz Broda u Republici Srpskoj. Sinoćnjoj Ozrensko-posavskoj večeri prisustvovali su i gosti iz Srpskog sportskog udruženja “Prijatelji” iz Broda, iz pobratimske opštine Petrovo, predstavnici opštine Borovo, na čelu s načelnikom Zoranom Baćanovićem, predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov, protojerej-stavrofor Predrag Azap iz Vinkovaca, protojerej Ljubenko Jović iz Bršadina i drugi članovi ZUSOP-a i gosti.
 
Na ovogodišnjoj Ozrensko-posavskoj večeri Plaketa za doprinos radu udruženja posthumno je dodeljena Draganu Blagojeviću iz Vukovara, koji je kao vlasnik putničke agencije “Kompakt” pomagao rad udruženja. Ono danas broji oko dve stotine članova iz Borova, Vukovara i okolnih mesta. Posetioce su zabavljali vokalni solisti Zoran Đuranović – Đuza iz Borova, Senka Edelinski iz Vukovara i Zlatne žice – Janja i Momir iz Republike Srpske. U programu je učestvovala i folklorna grupa ZUSOP-a.
 
Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine osnovano je u oktobru 2009.godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka, koji se u ove krajeve, trbuhom za kruhom, doseljavaju 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. 
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.