Promocija pačetinskog goluba

20161028_115006

Nakon 8. Izložbe akvaristike i teraristike, održane od 20. do 23. oktobra, u Borovu će danas, sutra i u nedelju biti otvorena izložba golubova, živine, kunića i egzotičnih ptica, koja se takođe održava u okviru 9. izložbe malih životinja “anFex Borovo 2016.”, u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova.Drugi deo ove izložbe obeležila je promocija pačetinskog goluba, najmlađe hrvatske rase golubova. Nastala je pre više od pola veka, poluprirodnom selekcijom na imanju porodice Crnogorac u Pačetinu, a zvanično priznata kao službena hrvatska rasa krajem prošle godine.20161028_115029

Tek što je priznat kao službena hrvatska rasa, na 1. Evropskoj izložbi balkanskih pasmina golubova i živine, održanoj početkom ove godine u Sofiji u Bugarskoj, titulu evropskog šampiona osvojio je pačetinski golub Bojana Popovića iz Mohova, a sam Popović titulu evropskog majstora uzgoja. Pačetinski golub je najmlađa hrvatska rasa koja obećava, rekao je u razgovoru za Radio Borovo međunarodni sudija za golubove Boris Švitek iz Osijeka. Po rečima sekretara borovskog Feniksa i voditelja projekta Gorana Vučkovića, cilj je povećati broj uzgajivača pačetinskog goluba i njegova daljnja promocija, a krajnji cilj priznavanje i na evropskom nivou, kao evropske rase golubova.

20161028_120610

Uz predstavnike Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja, promociji pačetinskog goluba prisustvovali su i zamenik načelnika opštine Borovo Duško Drobić, ispred generalnog pokrovitelja izložbe Opštine Borovo, kao i načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić. Predstavnik trpinjske opštine, koja je takođe jedan od pokrovitelja 9. izložbe malih životinja “anFex Borovo 2016.”, pohvalio je rad borovskog Feniksa, koji je svojim članstvom i aktivnostima, povezao dve opštine, a priznavanje ove rase svojevrsna je i promocija Opštine Trpinja i mesta Pačetin. Izložba golubova, živine, kunića i egzotičnih ptica, u sali borovskog vrtića, biće otvorena za posetioce večeras do 20 časova, sutra, 29. oktobra od 8 do 20 časova i u nedelju, 30. oktobra od 8 do 12 časova. 

20161028_122500