Prijem za dobrovoljne davaoce krvi

dragovoljni-darivatelji-krvi

Povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se u Hrvatskoj obeležava 25. oktobra, vukovarsko-sremski župan Božo Galić svečano je primio dobrovoljne davaoce u Palati Srem u Vukovaru. Zajedno s predsednikom Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije Matom Karalićem uručio je priznanja višestrukim davaocima krvi, koji su ove godine postali jubilarci: ženama koje su krv dale 35 i 55 puta i muškarcima za 50,75 i 100 puta darovanu krv. Župan Galić je u obraćanju prisutnima istakao važnost dobrovoljnog davanja krvi, zahvalio svim davaocima na njihovoj plemenitosti i izuzetnoj požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života te im na ovaj način pokazao kako ceni njihovu humanost.
 
Prijemu su prisustvovala 32 dobrovoljna davaoca krvi, kojima su uručena priznanja.
 
Za 35 puta darovanu krv zahvalnicu i znak priznanja Hrvatskog Crvenog krsta primila je Zdenka Tot iz Babine Grede.
 
Za 50 puta darovanu krv – zahvalnicu i znak priznanja Hrvatskog Crvenog krsta primili su Dražen Rajčan iz Iloka, Slavo Cindrić, Senad Zukić i Michael Kelemen iz Vinkovaca; Juro Čapalija iz Vrbice; Josip Kristić iz Nuštra; Mirko Matiješević iz Komletinaca; Zdravko Nikolić i Pero Budim iz Starih Jankovaca; Antun Vereš iz Otoka; Milan Mandić iz Borova; Željko Mažar iz Vukovara; Josip Debak iz Štitara; Josip Štajdohar i Dragan Jovanovac iz Gradišta; Zlatko Stjepanović iz Drenovaca; Zdravko Bušić i Josip Staničić iz Bošnjaka; Ilija Brnić i Andrija Vladić iz Račinovaca; Goran Matijević iz Županje i Josip Horvat iz Babine Grede.
 
Za 55 puta darovanu krv – zahvalnicu i znak priznanja Hrvatskog Crvenog krsta primile su Marica Lukačević iz Gradišta i Marica Babić iz Županje..
 
Za 75 puta darovanu krv – zahvalnicu i znak priznanja Hrvatskog Crvenog krsta primili su: Janko Miksad iz Iloka, Zvonko Štibić iz Berka i Franjo Jovanovac iz Bošnjaka, a za 100 puta darovanu krv Vlatko Miksad iz Iloka, Vlado Katić iz Cerne i Darko Grdenić iz Drenovaca.
 
Završnu zahvalnicu Hrvatskog Crvenog krsta primio je Nikola Živković iz Vukovara.
 
Uz dobrovoljne davaoce krvi, kojima su uručena priznanja, prijemu su prisustvovali i predstavnici Gradskih društava Crvenog krsta Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, kao i Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije.
 
“Za ovu godinu planirali smo 4.200 doza krvi, a prema prvim najavama taj broj će biti i premašen. Drago nam je što su i mladi uključeni, tako da je budućnost dobrovoljnog davanja krvi osigurana ” rekao je predsednik Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije Mato Karalić.
Po rečima Zorice Grgić, direktorice Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar, program dobrovoljnog davanja krvi je najhumaniji projekat, a ovim putem najavila je i novu akciju davanja krvi za 31. oktobar.