22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ivan Penava: Hrvatska treba odlučiti da li će Vukovar živeti ili umreti

4 min read

penava-konferencija-bic

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sazvao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o privrednoj situaciji u gradu i perspektivama za budućnost.Stanje je ocenio zabrinjavajućim i apelovao na novu Vladu Republike Hrvatske da pruži podršku gradu i zaustavi njegovo umiranje. Iako , kako je istakao, gradska uprava u poslednje dve godine ulaže značajne napore u oživljavanje privrede, pomaci su minimalni.

Penava je podsetio da je u odnosu na 1991. godinu broj zaposlenih u Vukovaru pao sa 28 hiljada na oko 9 hiljada ili za 68 odsto, što znači da je u Vukovaru pre rata radilo više ljudi nego što grad danas ima stanovnika. U četiri najveća privredna subjekta Borovu, Vupiku, Vuteksu i Veleprometu broj zaposlenih se smanjio od 84 do 100 odsto jer je Vuteks ugašen. Borovo danas zapošljava svega 900 radnika, Vupik oko 500, a Velepromet oko 100 ljudi. Penava je izneo i podatke o rastu BDP-a po glavi stanovnika koji se značajno razlikuju kada se posmatra grad Vukovar i država u celini.

“Prosečan BDP po glavi stanovnika u Vukovaru 1991. iznosio je 9.300, a u Hrvatskoj 8.155 američkih dolara, dok je u 2015. godini taj omer iznosio 11.044 naspram 4.488 dolara u korist države. Imamo gotovo 52 odsto niži BDP nego pre 25 godina, a Hrvatska je otišla više od 35 odsto prema gore. Uz procenjeni realni rast od dva posto godišnje, da je sve bilo normalno, Vukovar je danas trebao biti na 12.500 USD, no zbog poznatih okolnosti i stradavanja, ali i pristupa svih vlada prema Vukovaru, o tome možemo samo sanjati”, poručio je vukovarski gradonačelnik i apelovao na Vladu Republike Hrvatske da više učini za Vukovar i pomogne gradskim vlastima u privlačenju investitora.

“Ne možemo trpeti da je Vukovar toliko ovisan o državi, od stambenog fonda do prostora Borova gde su hale propale, a to je državna imovina. Grad je u tom segmentu ovisan o državi, koja se ponašala kao nedovoljno dobar gospodar. Imovinu moramo staviti u funkciju i doneti zakonsku regulativu koja će ovaj grad odrediti kao strateški za državu. Treba odlučiti hoće li ovaj grad živeti ili umreti”, kazao je Penava 

Pročelnica Upravnog odjela za opšte poslove i ured gradonačelnika Sanja Tokić iznela je podatak da je u protekle dve godine u gradu otvoreno pet firmi sa oko 300 zaposlenih. Prema podacima HZMO-a, broj radnih mesta u 2015. povećao se za 319 u odnosu na 2014. godinu, navela je Tokić i dodala kako su gradske vlasti izgradnjom Privredne zone osigurale preduslove za dolazak investitora, a u pripremi su i novi projekti koji će doneti više stotina radnih mesta.

“Učinjeni su veliki napori da bi investitori došli u Vukovar i otvorili nova radna mesta, ali to su skromne brojke. Takvim tempom Vukovaru bi trebalo 100 godina da dostigne nivo razvijenosti pre rata, kada je bio jedan od najrazvijenih gradova u bivšoj državi”, dodao je Penava ističući kako očekuje podršku sa državnog nivoa koja je do sada bila deklarativna.

“Grad je još uvek prepoznat gotovo isključivo zbog svog doprinosa Domovinskom ratu, a Vukovar i njegovi građani žele se okrenuti budućnosti. Treba nam odlučan korak Vlade RH za podršku kako bismo mogli realizovati krupnije zahvate, što Vukovar zaslužuje. Mi nemamo vremena čekati 100 godina, i ovih 25 je previše i velika je sramota što se to dopustilo”, zaključio je vukovarski gradonačelnik.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.