17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Niža cena grejanja za 42 odsto

3 min read

sam_0417

Stanarima zgrada na adresi Hrvatskog zrakoplovstva u Borovu naselju od broja 41 do 51, ove zime bi grejanje moglo biti jeftinije za 42 odsto. Naime, stara kotlovnica na lož ulje zamenjena je podstanicom i spojena na toplanu. Reč je uspešno realizovanom projektu frime Tehnostan u koji se uključio i grad Vukovar sufinansiranjem radova u iznosu od 407 hiljada kuna, što je 90 odsto od 452 hiljade kuna koliko je ukupna vrednosti projekta. Zgrade su danas obišli gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

– Promenjen je sistem grejanja na način da je ova kotlovnica na lož ulje koja je bila dosta neekonomična zamenjena sa jednom podstanicom i sada se zapravo napajamo iz toplane u Borovu naselju. Manji su gubici, manji troškovi i sada cena toplinske energije spada u onu regulisanu cenu. Reč je o smanjenju od 42 odsto, rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak. Stanari su godinama bili nezadovoljni sistemom grejanja i potrošnje tople vode. Prema rečima predstavnice stanara Antonije Sekelez, računi za toplinsku energiju znali su dostizati i 4 hiljade kuna. Sada imaju razloga za zadovoljstvo.

sam_0416

sam_0418

– Ovo je definitivno dobra vest za suvlasnike stanova. Nadamo se da je ovo samo prvi korak kada je reč o energetskoj efikasnosti i da će zgrada uskoro dobiti i novu izolaciju i fasadu kako bi gubici toplinske energije bili što manji – rekla je Sekelez. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što ove godine grejanje prvi put nije pod znakom pitanja, a sve se više ulaže u energetsku efikasnost višestambenih objekata što će dodatno smanjiti cenu grejanja.

– Govorimo o realizaciji 9,5 miliona kuna vrednih projekata na energetskoj efikasnosti višestambenih objekata u gradu Vukovaru čiji će stanari zbog bolje izolacije plaćati manju cenu grejanja, a danas imamo jedan manji primer ali nama značajan jer ipak je u ovoj zgradi 66 stanova. Rešili smo jedan akutan problem grada Vukovara, a nadam se da ćemo u konačnici da razvojem privrede i popunjavanjem praznih stanova taj problem rešiti u njegovoj osnovi, a to je popunjenost i jedna racionalna iskoristivost kapaciteta koje grad Vukovar ima u smislu distribucije toplinske energije – rekao je Penava.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.