Jedrenjak života

20161020_190640

Sinoć je u biblioteci borovskog Pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” održano književno veče i promocija prve zbirke pesma Zorice D. Mišić iz Toronta, “Mali jedrenjak”. Više o samoj zbirci rekla nam je autorka, članica Udruženja književnika “Desanka Maksimović” i Srpske nacionalne akademije iz Toronta. Autorka je inače poreklom iz Vajske, a u Kanadi živi i radi poslednjih 11 godina.

 

20161020_185600-2
 
–  “Mali jedrenjak” je moja prva objavljena knjiga i zbirka pesama, koje su ponikle iz nostalgije. Knjiga je životna, a sadrži misaone, ljubavne i dečje pesme. Izdavač je novosadski “Inside”, a zbirka je izašla u tiražu od 300 primeraka. Ova knjiga je poklon ocu za 80. rođendan, koji je naslikao i jedrenjak na naslovnoj strani ove knjige. Mali jedrenjak je svako od nas. Da li ćemo biti potopljeni ili ćemo plivati, preplivati more, okean ili reku zavisi od nas –  ističe autorka. Pisanjem se, kako kaže, bavi otkad zna za sebe. Pre ove zbirke, koja je iz štampe izašla 2013 godine, nije objavljivala. Pored poezije, pisala je i tekstove za radio i televiziju.

20161020_191349
 
Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović ističe jednostavnost, iskrenost i originalnost pesničkog izraza književnice iz Kanade, s kojom su kontakti uspostavljeni zahvaljujući članu Predsedništva SKD “Prosvjeta” pododbora Borovo Aleksandru Bjelovuku.
 
 – Prvi put imam u rukama ovu zbirku, koja me je oduševila. Nije to velika zbirka, po broju pesama, ali su te pesme vrlo iskrene i tople. Pesnički izraz Zorice Mišić odlikuje jednostavnost, iskrenost i originalnost u interpretaciji i poimanju običnih stvari, svog ličnog doživljaja i prirode i mašte. Nadam se da će i druga zbirka ove autorke biti isto tako uspešna i nadam se nekim novim susretima –  kaže Čaovićeva.

20161020_195544

20161020_191412
 
Pored predsednice borovske Prosvjete, koja je predstavila gošću iz Kanade i autorke koja je pročitala nekoliko pesama iz nove zbirke – u pripremi, u programu književne večeri učestvovali su i recitatori borovskog Pododbora  na čelu s profesorkom Danijelom Atlagić, multimedijalni umetnik Aleksandar Bjelovuk iz Vukovara i Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog narodnog foruma.