30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Više od 500 osoba s invaliditetom ostaje bez ličnih asistenata

2 min read

multipla-savez1

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruženja članica koje provode projekat ličnog asistenta za osobe s invaliditetom u okviru Europskog socijalnog fonda, zahtevaju od merodavnih institucija da hitno osiguraju nastavak pružanja ove usluge, bez odgode i prekida jer osobe s multiplom sklerozom kao ni ostale osobe s invaliditetom nisu krive za tromost institucija, ali isto tako ni udruženja koje svoje obaveze prema institucijama obavljaju na vreme.

Naime, krajem oktobra završavaju jednogodišnji projekti ugovoreni sa udruženjima osoba s invaliditetom koji su sklopljeni sa Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim telima, putem kojih je preko 500 osoba s najtežom vrstom i stepenom invaliditeta, od kojih gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom, dobilo pomoć ličnih asistenata.

“Više puta od strane institucija obećavano je produženje pružanja ove neophodne usluge za one u najvećoj potrebi, ali do danas novi konkurs, za što su već trebali biti potpisani i ugovori, nije ni u najavi, upozoravaju iz Saveza društava i multiple skleroze. Pusta obećanja i izgovori zbog čega to do sada nije bilo moguće, osobama s multiplom sklerozom koji će izgubiti svakodnevnu pomoć bez, ne znače ništa. Tražimo novac za prelazno razdoblje, do raspisivanja i početka provođenja novog konkursa, za šta nadležni imaju još nepunih devet dana”, navodi se u saopštenju i ističe da osobe s invaliditetom bez svojih ličnih asistenata ne mogu obavljati ni osnovne, svakodnevne potrebe.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.