Izlet članova “Plavog Dunava” u Loznicu

Spread the love

20161008_113610-1

Grupa od 48 članova borovskog Udruženja “‘Plavi Dunav” organizovano je u subotu, 8. oktobra posetila Loznicu, grad i opštinu na zapadu Srbije, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.
 
Prva stanica izletničkog puta bio je grad Loznica, gde su članovi borovskog Udruženja posetili Galeriju Miće Popovića (1923-1996), jednog od najznačajnijih slikara druge polovine 20. veka, rođenog u tom gradu i Vere Božičković – Popović, Mićine životne saputnice i srpske slikarke. Galerija je otvorena u oktobru 1989.godine. Potom su posetili “Tronošu”, ženski pravoslavni, srednjovekovni manastir koji se nalazi 4 kilometra od Tršića, zadužbinu kraljice Kataline Nemanjić, žene kralja Dragutina, praunuka Stefana Nemanje. U neposrednoj blizini manastira nalazi se i česma “Devet Jugovića” iz 1388. godine, koju su po legendi podigli Jug Bogdan i devet braće Jugovića, pred polazak u Kosovski boj.

20161008_134727

20161008_132617

20161008_145248
 
Izletnici iz Borova obišli su i Etno kompleks “Tršić”, devet kilometara jugoistočno od Loznice i rodnu kuću Vuka Stefanovića – Karadžića. Posetili su i Etno kompleks “Sunčana reka” na Drini, gde su snimane TV serije “Greh njene majke i “Nepobedivo srce” reditelja Zdravka Šotre i jedan od najlepših banjskih parkova u Srbiji, park Banje “Koviljača”.

20161008_161814

Ova kraljevska banja na desnoj obali Drine, u podnožju Gučeva, poznato je turističko mesto i prirodno lečilište termo mineralnom vodom i sumporovitim peleoidom. Živopisna priroda i dobra saobraćajna povezanost sa svim delovima Srbije, u Banju Koviljaču dovode mnogobrojne goste zainteresovane za lečilišni, sportsko-rekreativni, kongresni, ribolovni i izletnički turizam, kao i za obilazak kulturnih i istorijskih znamenitosti ovog područja. U banjskom parku smešten je i poznati Kur-salon, koji je 1932. podigao kralj Aleksandar Karađorđević. U Kur-salonu, gde je otvorena prva kockarnica na Balkanu, provodila se elita i kraljevske i Titove Jugoslavije, a u ovom zdanju snimani su i kadrovi za igrani film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice. U banjskom parku se nalazi i zdanje kupatila Kralja Petra I Karađorđevića. Banja Koviljača i postaje banjsko lečilište u vreme ovog vladara koji, 1908.godine, uz svoju rezidenciju podiže savremeno sumporno kupatilo.

20161008_170509

S prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim znamenitostima lozničkog kraja, izletnike iz Borova upoznao je turistički vodič Vladimir Vulović iz Turističko-informativnog centra “Banja Koviljača”. Izletnici iz Borova nisu jedina grupa iz Hrvatske, koja je u poslednje vreme posetila loznički kraj, saznajemo od Vulovića, koji je nedavno bio vodič i grupi iz Markušice. Od Radmile Gligorić, naše domaćice u Etno kompleksu “Tršić” saznali smo da samo rodnu kuću reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića godišnje poseti oko 50 hiljada posetilaca, uključujući školske ekskurzije iz Srbije i Republike Srpske.
 
Poseta lozničkom kraju za izletnike iz Borova završila je večerom u sportsko-rekreativnom centru u Banji Koviljači.
 
Predsednik Udruženja “Plavi Dunav” Ratko Grebić podseća da je reč o godišnjoj ekskurziji koju organizuju za učesnike akcije “Cvet po cvet – cvetored” čija će završna svečanosti, uz prikaz najlepših borovskih dvorišta i okućnica, biti održana 18. novembra u Borovu.
 
Više o poseti Loznici, poslušajte u emisiji “Ognjište”, koja je na programu Radio Borova u nedelju, 16. oktobra od 11 časova.