13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Zajdi , zajdi”,”Kaleš, bre, Anđo”,”Bitola” i dr.

3 min read

 

starogradska-riznica-slider

Danas u emisiji ” STAROGRADSKA RIZNICA ” govorimo i slušamo lepe makedonske narodne pesme.”Zajdi, zajdi, jasno sonce” (u prevodu: “Zađi, zađi, jasno sunce”) je makedonska pesma u stilu makedonske narodne mzike koju je komponovao i napisao Aleksandar Sarievski. U novije vrijeme pesma je stekla izuzetnu popularnost širom Balkana, a u poslednjih šezdeset godina ona je postala jedna od pesama koju narodi bivše Jugoslavije najčešće povezuju s Makedonijom. 

Pesmu je napisao i komponovao makedonski kantautor Aleksandar Sarievski u stilu makedonske narodne muzike. Iako je Sarievski komponovao melodiju, inspiraciju za tekst pronašao je u drugim makedonskim narodnim pesama. Sam Sarievski  kaže:
“Pesma “Zajdi, zajdi, jasno sonce” je nastala po primeru narodne “Černej, goro, černej, sestro”. Slušajući tu pesmu i ponekad pevajući je, iz mene je proizašla ideja na napravim nešto slično po sadržaju, ali sa sasvim drugačijom melodijom. Tako, polako sam otpevao pesmu koju je ubrzo postala vrlo popularna svugde gde sam je pevao. Ta pesma meni mnogo znači jer su je prihvatili mnogi ljudi koji se bave narodnom muzikom, ali više od svega znači mi to jer je narod prihvatio. Kad god sam negde nastupio mislim da  je svako od prisutnih  očekivao da otpevam ovu pesmu.
Osim “Crnej, goro, crnej, sestro”, tekst pesme takođe ima sličnosti s drugim makedonskim narodnim pesama (na primjer, “Žali, goro, crni, sestro”). Motivi iz tih pesama su takođe česti u narodnim pesmama širom Makedonije, Bugarske i Srbije. Neke su strofe takođe usporedive s onim iz zbirci narodnih pjesama Ljubena Karavelova objavljena u 1878 godine.
“Zajdi, zajdi”…, izvode brojni izvođači u svojim izvedbama, danas najpoznatija ona Toše Proeskog, čija se tragična sudbina potpuno povezala s tužnim tekstom pesme. Poznate su i izvedbe Harisa Džinovića, Hanke Paldum, Karoline Gočeve, Bobana Markovića, Šerifa Konjevića, Gune Ivanove, Ive Davidove, Radomira Mihajlovića -Točka i brojnih drugih pevača i instrumentalista

Slušaćemo  i pesmu” Bitola moj roden kraj”  -pevaju duet Selimova – Želčevski , Zašto si me majko rodila / Esma Redžepova/, Kaleš , bre Anđo i još neke …. Uživajte !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link