Завршена спољашња обнова цркве у Илоку

pravoslavni-hram-u-iloku

Завршена је спољашња обнова православне цркве Светог архангела Михаила у Илоку, у коју је од почетка радова 2012.године уложено око 2 милиона куна. Средства су донирали Заједничко веће општине, Министарство културе РХ, Вуковарско–сремска жупанија, град Илок, Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама из Србије те општине Бачка Паланка и Стара Пазова. На позив владике сремског Василија и старешине храма, протојереја Зорана Јагодића, ову православну светињу су посетили Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Србије и Ђорђе Ћурчић, заменик жупана Вуковарско–сремске жупаније.

До овог тренутка издвојили смо око 10 000 евра, али већ ћемо у јануару додати нова средства и нећемо стати са помагањем”, истакао је Радојевић. Владика сремски Василије подсетио је на велики значај и потребу потпуног завршетка обнове храма који је између осталог доказ вековног постојања српског православног народа на овим просторима.

Потребно је завршити обнову и унутрашњост храма који ће бити једна духовна оаза, али и туристичка атракција у Илоку. Дужност је наша да потомству оставимо наслеђе, богомоље и светиње, као што су и нама остављали”, рекао је владика Василије. Вуковарско-сремска жупанија до сада је за изградњу храма издвојила око 30 000 куна и према речима заменика Ћурчића финансијска средства донираће и у наредном периоду.

“Досадашња издвојена финансијска средства била су доста скромна, али криза је у држави па и у жупанији. Битно је да постоји добра воља и да сви тражимо начин и желимо да помогнемо. Политички представници Срба односно заступници СДСС у хрватском Сабору такође су од Министарства културе РХ успели да обезбеде одређена средства. Сви заједно покушавамо да обновимо храм то је заједнички пројекат Срба и хрватске власти, рекао је Ћурчић.

Унутрашњи радови у храму Св. Архангела Михаила требало би да започну наредних дана. Припреме су у току, а у првој фази приступиће се постављању електро инсталације, малтерисању зидова и постављању подова.

Храм Светог  архангела Михаила, изграђен давне 1806.године, срушиле су усташе током Другог светског рата. Обнова и изградња кренула је одмах након рушења међутим заустављена је. Деведесетих година прошлог века поново је започета изградања темеља и зидова, али ратна збивања опет су зауставила грађевинске радове који су се наставили тек 2012.године. У Илоку данас живи око 200 православних верника, који су светим литургијама присуствовали у импровизованој богомољи у парохијском дому.