22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoreni Brankovi dani u Vukovaru

3 min read

sam_0350

Na Dobroj vodi u Vukovaru, otvorena je Kulturna i duhovna manifestacija “Brankovi dani u Vukovaru” čiji je osnivač protojerej-stavrofor Jovan Radivojević koji je tragično preminuo u maju ove godine. Manifestacija posvećena srpskom pesniku Branku Radičeviću čija je majka Ružica , rođena Mihailović, poreklom iz Vukovara, ove godine obeležava svoj desetogodišnji jubilej. Besedu o Branku Radičeviću kazivao je jerej Vukašin Cvetojević, starešina hrama Svete Petke, a Uroš Antić, učenik Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara recitovao je pesmu “Pomen ocu Jovanu” koju je napisao Vukovarac Milan Čorak. Pesmama, recitacijama i plesom, predstavili su se mališani iz Dečjeg vrtića “Vukovar 2 ” i učenici OŠ Dragutina Tadijanovića koji su u “Brankove dane u Vukovaru” uključeni od samog osnivanja manifestacije.Tema prvog ovogodišnjeg programskog dana bila je “Dečja radost”.

sam_0341

“Presrećan sam što se ovako veliki broj ljudi odazvao našem pozivu da nastavimo ovu manifestaciju koja je nesvakidašnja na ovim prostorima. Ceo dan pominjemo tu reč radost iako je ta radost prožeta i tugom jer onoga ko je ovu manifestaciju ustrojio, više nema. Naša je obaveza da nastavimo dalje. Kao neko ko je bio blizak s ocem Jovanom znam da bi on želeo da ne tugujemo već da se radujemo s ovom decom koja su nam radost donela i suzu obrisala”, kaže jerej Vukašin Cvetojević.

sam_0357

“Brankovi dani u Vukovaru” koji se održavaju na pozornici pored hrama Preodobne matere Paraskeve, biće nastavljeni 9.oktobra programom “Tambur tambur, sitna tamburice” u kojem će učestvovati deca iz Dečjeg vrtića “Vukovar 2”, Pevačka grupa Koreni iz Borova i Kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda. Poslednji program dan i svečanost zatvaranja manifestacije biće održani 16.oktobra kada će nastupiti Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor , recitatori vukovarske Gimnazije i hor “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina. I ove godine je za učenike osnovnih i srednjih škola koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu raspisan literarni konkurs “Ružica Radičević”. Ove godine je tema slobodna, a najbolji radovi biće nagrađeni na kraju manifestacije.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.