25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Dalju predstavljena knjiga “Srbi 1903-1914 – Istorija Ideja”

4 min read

sam_0318

U Kulturnom i naučnom centru “Milutin MIlanković” u Dalju održan je  2.Međunarodni književni skup “Jesen u Erdabovu” . U sredu, 28.septembra upriličen je program “Poezija u tri glasa” u kojem su učestvovali pesnici iz Kraljeva: Živorad Nedeljković , Dragan Hamović i Dejan Aleksić, a u petak, 30.septembra, predstavljena je knjiga “Srbi 1903-1914 – Istorija ideja”. Ovo kapitalno izdanje predstavili su priređivač doktor istorijskih nauka Miloš Ković iz Beograda i glavni odgovorni urednik beogradske izdavačke kuće “Clio” Zoran Hamović. Knjiga je posvećena jednoj od najvećih epoha srpske istorije.

“Gde god da pogledate vidite velikane ili kako je književnik Branko Lazarević napisao na jednom mestu, šta god je dodirnuto pretvaralo se u zlato. U književnosti, to je doba Vladislava Petkovića Disa, Sime Pandurovića, Milana Rakića, Jovana Dučića, u književnoj kritici Bogdana Popovića, Pavla Popovića, Jovana Skerlića, u nauci Milutina Milankovića, Mihajla Pupina , Nikole Tesle…. Ako govorimo o vojnoj veštini to je vreme vojvoda Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, u filozofiji su to Brana Petronijević, Božidar Knežević, u teologiji Nikolaj Velimirović, u geografiji Jovan Cvijić.. U političkom životu Srba to je doba kralja Petra I Karađorđevića, demokratskog, ustavnog kralja. Jasno je da je neobičan fenomen u pitanju i da su zaista u tom vremenu, kako je napisao srpski istoričar i akademik SANU Radovan Samardžić, malom Srbijom hodali veliki ljudi”, kaže Ković i dodaje da je reč o integralnom viđenju srpske kulture, nauke, književnosti, umetnosti i politike koja obuhvaća i Srbe u rasejanju. Na knjizi je radilo 22-oje autora , od doktoranata na beogradskom Filozofskom fakultetu do akademika.

“Ovde je reč o istoriji ideja ili intelektualnoj istoriji. Prvi deo je posvećen političkim idejama, demokratiji, liberalizmu, nacionalnoj ideji, pa sve do socijaldemokratije i feminizma, a drugi deo je istorija ličnosti koje su obeležile to vreme”, pojašnjava dr Ković i dodaje da će drugi tom biti posvećen kulturi, književnosti i vizuelnim umetnostima, dok će treći tom govoriti o političkoj, društvenoj i ekonomskoj istoriji.

Druga tema književne večeri u KNC-u “Milutin Milanković” bio je Dunavski zavet savremenog srpskog filozofa Žarka Vidovića(1921-2016) i književnika Đorđa Ocića (1934 -2008), rođenog Daljca, o čemu je pored srpskog istoričara Miloša Kovića govorila i Dejana Ocić, kćer srpskog književnika i leksikograf iz Beograda.

U KNC-u “Milutin Milanković” biće održano još nekoliko programa do kraja godine.  Kako je najavio Đorđe Nešić, direktor KNC-a  4. i 5.novembra biće održan skup posvećen književnom opusu Milutina Milankovića, u planu je zajednička izložba o Milankoviću, Tesli i Pupinu s tri predavanja o ovim velikanima,  a u saradnji s Narodnim bibliotekom u dalju biće organizovan program “Čitanje pod zvezdama” ove godine posvećen Šekspiru.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link