Odbačena krivična prijava protiv Stanimirovića

Spread the love

Vojislav Stanimirovic

Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku odbacilo je krivičnu prijavu novinarke Karoline Vidović Krišto i istoričara Josipa Jurčevića protiv predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin protiv ratnih ranjenika i bolesnika i civilnog stanovništva, navodeći da nije potvrđena sumnja da je Stanimirović počinio zločine za koje se tom prijavom tereti.

“Analizom prikupljenih podataka i dokaza nije potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio navedena krivična dela, niti bilo koja druga krivična dela za koja se progon preduzima po službenoj dužnosti, i zato je krivična prijava protiv njega odbačena”, navodi tužilaštvo, prenosi Hina. Krišto i Jurčević su krivičnom prijavom Stanimirovića teretili da je 2. maja 1991. u Borovu aktivno učestvovao u mučenju i ubijanju 12 hrvatskih policajaca, kao i da je u oktobru 1991. u Tovarniku učestovovao u odvođenju ranjenog hrvatskog vojnika, nakon čega je ubijen.

Sumnjičili su ga i da je 20. novembra 1991. u vukovarskoj bolnici, nakon pada grada, učestvovao u odvođenju ranjenika iz bolnice, i 18. novembra 1991. u Lovasu u odvođenju meštana u minsko polje kako bi ga očistili od mina, nakon čega su pripadnici srpskih snaga u njih pucali i ubili 21, a ranili 14 osoba.

Tužilaštvo navodi da je ispitan Stanimirović, veći broj svedoka očevidaca, obavljen je uvid u spise krivičnih predmeta vođenih protiv počinitelja ovih događaja, pribavljena dokumentacija od Haškog suda i srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Inače, Krišto i Jurčević su kaznenu prijavu protiv Stanimirovića podneli u julu 2013. godine, navodeći kako priloženi opis i mesta počinjenja zločina i imena relevantnih svedoka govore kako je reč o osnovanim sumnjama da se radi o najtežim povredama humanitarnog prava, odnosno ratnim zločinima.

Stanimirović je i ranije odbacivao optužbe za ratne zločine i nazivao ih medijskom hajkom.