22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Bijelom Brdu održana smotra zaprega i jahača

2 min read

 

 

sam_0284

U organizaciji Konjogojskog udruženja “Drava” u  Bijelom Brdu  je u subotu održana  četvrta Smotra svatovskih zaprega i jahača. Smotra je započela povorkom ulicama Bijelog Brda, a zatim je usledio takmičarski program koji je otvorio zamenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin.

“Imamo 9 devet takmičarskih zaprega i 25 jahača koji su stigli iz Iloka, Vukovara Širokog Polja, Vere, Klise, Tenje, Batine, Bizovca, Habjanovca i drugih mesta”, kaže predsednik udruženja “Drava” Branislav Švabić.

“Ocenjuje se lepota konja, oprema fijakera ili kola okićenih vezovima i peškirima kao i pratnje koja je obično u narodnim nošnjama. Kod jahača se ocenjuje gracioznost konja, držanje jahača i oprema”, kaže voditelj programa Rastko Kovačević.

sam_0282

Pehar za najbolju svatovsku zapregu otišao je u Bizovac odakle je sa svojom posadom iz udruženja “Valpovština” stigao Antun Kalkan. Prvo učešće na bjelobrdskoj smotri im se posrećilo.

Za najboljeg jahača proglašen je Dragan Žigić iz Tomašanaca koji je svojoj kolekciji od 60-tak pehara osvojenih na brojnim takmičenjima širom Slavonije pridružio još jedan. Osim najlepših zaprega i najboljih jahača, proglašeni su i pobednici u kategorijama tekličkog jahanja.

sam_0281

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.