23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan drugi krug pregovora HDZ-a i manjina

3 min read

 

pregovori-hdz-manjine

Nakon jučerašnjeg novog kruga pregovora između HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina o sastavljanju nove Vlade, izjave u centrali HDZ-a dali su Andrej Plenković i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Predsednik HDZ Andrej Plenković je posle sastanka rekao da želi da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži Vladu.

“Dogovorili smo da u idućih nekoliko dana razgovaramo sa svakim od predstavnika koji će nam reći svoje prioritetne tačke koje ćemo napraviti u sledećih 60 dana. Nakon toga ćemo se sastajati svakih šest meseci da odlučimo kako dalje”, rekao je Plenković novinarima u sedištu HDZ. Predstavnik srpske nacionalne manjineMilorad Pupovac je naglasio da su usaglašene osnovne tačke zajednickog sporazuma o osnovnim pravima nacionalnih manjina koje će biti sastavni deo programa Vlade.

“One su važne za ostvarivanje konkretnih prava manjina i nadamo se da ćemo ih do kraja usaglasiti u idućih nekoliko dana te da ćemo tada dovršiti pregovore i pripremiti se za prvu sednicu Sabora. Želimo da pregovori budu završeni što pre. Što se nas tiče, verujemo da će to biti u narednih nekoliko dana”, rekao je Pupovac. Na pitanje da li je bilo razgovora o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, Pupovac je rekao da se pričalo o osnovnim pravima manjina te da o drugim aspektima sastavljanja vlade nije bilo reči danas. Plenković je pojasnio da su sva medijska nagađanja na tu temu “račun bez krčmara.”

“Razgovora o sastavu Vlade nije bilo. O tome odlučuje onaj ko predsednici odnese dovoljan broj potpisa i tek tada će se znati tačan sastav Vlade o čemu ćete biti obavešteni”, rekao je Plenković.

“Sačekajte da budu gotove sve faze pregovora i tad ćemo moći reći da smo se usaglasili za davanje poverenja Plenkoviću za mandatara, a tada će on odlučiti o sastavu Vlade”, nadovezao se Pupovac. Na pitanje da li je Most tražio da manjinci ništa ne potpisuju dok ne bude postignut dogovor HDZ-a i Mosta, Pupovac je rekao da nema takva saznanja o zahtevima Mosta, već da se razgovaralo o prioritetima važnim za nacionalne manjine, prenosi “Jutarnji list”.

“Svi želimo toleranciju, međuetničku i političku. Potrebno je da se okrenemo budućnosti. Tome se trebamo posvetiti i sebe vidimo kao deo toga”, rekao je Pupovac. Što se insistiranja na dvojezičnim tablama tiče, on je rekao da su “pitanje pisma, obrazovanja i razvoja manjinskih institucija pitanja koja ravnopravno tretiramo i o svima njima razgovaramo na jednak način”.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.