24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Parastos u Aleji

2 min read

 

sam_0211

Svake godine, druge subote u septembru, pripadnici srpske zajednice u Vukovaru prisećaju se svojih sunarodnika poginulih u ratu od 1991. do 1995.godine. Na Srpskom vojničkom groblju – Aleji u Vukovaru održan je parastos na kojem se okupilo 60-tak članova porodica poginulih, građana i predstavnika srpske zajednice. Parastos je služio paroh druge parohije vukovarske jerej Vukašin Cvetojević.

“Opet čujemo nekakvo pominjanje rata, pominjanje semena zla među nama. Ne smemo to dozvoliti i zato se na svakoj liturgiji molimo za mir. Niko normalan ne može da želi rat i da traži sukobe. Bilo koja žrtva , s bilo koje strane, ako je i jedna, mnogo je”, rekao je Cvetojević nakon parastosa i pomena koji je organizovalo Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara.

sam_0205

“Moramo čuvati sećanje na naše žrtve i to prenositi na našu decu. Aleja je jedino mesto u Vukovaru gde pripadnici srpske zajednice mogu upaliti sveće i položiti vence u spomen na žrtvu svojih sunarodnika, rekao je predsednik VSNM-a Dejan Drakulić i dodao da su uzaludna bila višegodišnja nastojanja i apeli prema gradskim vlastima da se odredi posebno mesto na kojem će biti podignuto spomen-obeležje srpskim civilima.

“Očigledno je da se žrtve ne tretiraju jednako”, kaže Drakulić.

sam_0212

Nakon parastosa, vence na krst u centru Aleje položile su delegacije Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Veća srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru, Udruženja srpskih porodica ubijenih , poginulih i nestalih srpskih civila, Zajedničkog veća opština i drugih institucija i udruženja srpske zajednice u Vukovaru.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.