15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Patrijarh Vartolomej u Hrvatskoj

2 min read

patrijarh-vartolomej

Patrijarh vaseljenski Vartolomej stigao je danas u Zagreb, gde je otvorio Naučnu konferenciju “Novomučenici: Poliperspektiva II”, a zatim će posetiti područje koncentracionog logora Jasenovac.
Njegovu Svetost Vaseljenskog Patrijarha na pisti zagrebačkog aerodroma dočekao je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Preosvećena gospoda Episkopi bački Irinej i slavonski Jovan i ambasadorka Republike Grčke u Zagrebu, gospođa Eleni Gerokostopulu, saopštila je danas Informativna služba Srpske pravoslavne Crkve.
Povod njegovog dolaska u Hrvatsku, kako je istakao, jeste želja da svi zajedno odaju počast žrtvama u Drugom svetskom ratu, jer se “kulturni i civilizacijski nivo svake zemlje i naroda meri njegovim odnosom prema precima, a posebno prema onima koji su mučenički stradali služeći svojoj otadžbini”.
“Sveto Pismo nas uči da se radujemo kada se drugi raduju i da plačemo kada drugi plaču. Između Pravoslavnih Crkava postoje bliskosti i u radosti i u žalosti. Dolazeći iz Carigrada u Hrvatsku donosim bratske pozdrave i blagoslove svim pravoslavnim vernicima”, poručio je patrijarh Vartolomej.
Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije danas poseti područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.
Sutra, 10. septembra, patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Istog dana, u 13 časova, patrijarh Vartolomej će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.