22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na području VSŽ 1165 učenika manje

2 min read

 

konferencija-vsz-obrazovanje

U osnovnim i srednjim školama na području Vukovarsko-sremske županije ove godine je upisano 13.965 učenika, a u srednje 7.063. Ukupno je upisano 21.028 učenika, a to je 1.165 učenika manje nego prošle godine, što je gotovo 41-no razredno odeljenje, podatak je koji je na današnjoj konferenciji za novinare iznela pročelnica županijskog Upravnog odeljenja za obrazovanje i sport Jadranka Mustapić-Karlić. Na konferenciji je bilo reči o projektima osiguravanja pomoćnika u nastavi, prehrani siromašnih učenika, prevozu srednjoškolaca. Vukovarsko-sremska županija je kroz dva projekta sufinansirana iz Evropskog socijalnog fonda uspela obezbediti podršku asistenta u nastavi za 63-je dece s teškoćama u razvoju. Projekat je ukupne vrednosti 2.091.475 kuna, od kojih Evropski socijalni fond sufinansira 94%, a ostatak Vukovarsko-sremska županija kao nosilac projekta.

Županija je ove godine , kroz projekte, obezbedila i besplatnu prehranu za 1107-ero dece u riziku od siromaštva u 29 osnovnih škola o čemu je detaljnije govorila Gabrijela Žalac, direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-sremske županije Hrast d.o.o.. Projekat “Užina za sve” u stopostotnom iznosu od milion kuna finansira Fond evropske pomoći. Prehranu siromašne dece u preostalih 18 škola kojima je županija osnivač rešena je preko projekta “Vreme užine” Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via d.o.o., dodala je Žalac. 

“Prevoz srednjoškolaca i ove godine će zajednički finansirati država i županije zajedno s jedinicama lokalne samouprave, a roditelji će participirati sa 100 kuna mesečno”, rekao je dožupan Željko Cirba.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.