Saopštenje predsednika SKD “Prosvjeta”

 

sinisa ljubojevic

Nakon još jedne neuspele skupštine Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” 3.septembra i saopštenja Srpskog narodnog veća koje smo objavili pre dva dana, danas se pisanom izjavom za javnost oglasio i Siniša Ljubojević, predsednik ove srpske institucije. Ljubojević tvrdi da su predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac koji je i član Skupštine SKD “Prosvjeta” te članovi SDSS-a opstruisali rad Skupštine.

“Organizovanim opstruktivnim metodama nekoliko delegata pod vodstvom Pupovca nije dozvoljavalo tajno glasanje o predloženom dnevnom redu i njegovim izmenama, iako se Poslovnikom predviđa obaveza tajnog izjašnjavanja o svakoj odluci Skupštine ako to zatraži 1/5 delegata što je i učinjeno.U nastavku sednice čak se tvrdilo da je sazvana nestatutarno, manipulišući njenim karakterom. Ta tvrdnja nije tačna jer pravila sazivanja ponovljene sednice Statutom nisu definisana. Nakon 4 sata mučne atmosfere radi dobrobiti Društva prekinuo sam sednicu. Kao predsednik SKD “Prosvjeta” i dalje ću biti zagovornik tajnog glasanja o odlukama Društva prema Statutu i Poslovniku, jer je to najslobodniji način izražavanja mišljenja bez sankcija za izraženi stav”, navodi Ljubojević u saopštenju dostavljenom medijima i dodaje da

“ovakva situacija u SKD-u “Prosvjeta” preslikava odnos političkih moćnika u srpskoj zajednici prema narodu i narodnom”. Ljubojević tvrdi da je na delu pokušaj destabilizovanja Društva, a da je glavni razlog namera “prisvajanja imovine društva za pokrivanje dugovanja propalih projekata poput Tesla banke i sličnih”.

“Srpsko narodno veće i SDSS žele monopol nad srpskom zajenicom, a nažalost u to uključuju Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog, svesno ili nesvesno, koji sigurno za svoje odluke nema podršku Srpske pravoslavne crkve”, navodi Ljubojević. “Tražim od Milorada Pupovca da zaustavi posredne i neposredne pritiske i ucene prema delegatima SKD “Prosvjeta” i dozvoli normalan rad Društva”, zaključuje Ljubojević u izjavi za javnost.

Srpsko narodno veće je , podsećamo, u svom saopštenju za javnost optužilo novoizabranog predsednika “Prosvjete” Sinišu Ljubojevića da već nekoliko meseci sprečava konstituisanje ključnih tela društva – Glavnog i Nadzornog odbora i Suda časti. Umesto toga, već je dva puta zaredom zakazao vanredne, izborne Skupštine Prosvjete, na kojima je pokušao smeniti ova tela, navode iz SNV-a.  Napominju da Ljubojević nije poštovao ni odredbe zakona ni Statut Prosvjete pri sazivanju Skupština, a to je, kako ističu, prepoznato od većine delegata te njihovi predlozi za smenama nisu prihvaćeni. 
 
U saopštenju SNV-a dalje se navodi i kako se sastanak, održan 3. septembra u Zagrebu, odvijao u tako lošoj atmosferi, da se na njemu nisu uspela formirati ni tela Skupštine – Izborna te Verifikaciona komisija koja bi utvrdila kvorum, niti je donet bilo kakav zaključak, a da je uz povišene tonove na njemu bilo i pretnji.