15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sećanje na masovni odlazak Trpinjaca u partizane

3 min read

 

spomenik borcima u trpinji

Parastosom i spomenom na žrtve te polaganjem venaca, u Trpinji je obeležena 75.godišnjica oružanog otpora meštana Trpinje fašističkom okupatoru u Drugom svetskom ratu i 73 godine od masovnog odlaska meštana Trpinje u partizane. U Narodnooslobodilačkoj borbi je učestvovalo 452-oje meštana Trpinje koji su se borili u devet slavonskih brigada. Čak 310 ih je poginulo. Organizator skupa je Udruženje antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja – mesna organizacija u Trpinji.

“Na današnji dan je 1943. godine zabeležen najmasovniji odlazak meštana Trpinje u NOB, koji su dali veliki doprinos za bolje sutra i našu bolju budućnost. Svedoci smo da su današnja vremena jako teška, i da se sve to danas osporava i marginalizuje,a  mi smo tu da probamo da sačuvamo tu tradiciju,  da uspomenaina te junačke dane i na te ljude ne padne u zaborav”, kaže Milorad Petrović.

“Teror koji su provodile ustaše nakon osnivanja NDH, meštani Trpinje više nisu mogli trpiti pa su malo po malo uz pomoć partizana terenaca pojedinačno i grupno odlazili u partizane, u brda Papuka i Krndije, oko Voćina gde se nalazila 12.Slavonska udarna brigada”, kaže Jovan Tešanović, predsednik opštinske organizacije antifašističkih boraca i antifašista dodajući da je 6.septembra 1943. godine otišlo preko 300 meštana, među njima sedam devojaka od 19 do 21 godinu i devetero mlađih momaka. Među istaknutim antifašistima koji su se suprotstavili ustaškim agentima Tešanović spominje braću Erdeljac, Laziće, Manojloviće, Sremca , Kelića.

Trpinja je podnela veliku žrtvu. Na spomenik u centru mesta uklesana su imena 126 ubijenih ili streljanih, a 187 meštana odvedeno je u logore od koji je 177 bilo Roma. Njihovim imena na spomenijku nema i zato je pre tri godin u saradnji sa saborskim zastupnikom Veljko Kajtazijem pokrenuta inicijativa da se stradalim Romima podigne spomen-obeležje, no to se do danas nije dogodilo.

“Ovaj današnji društveni sistrem nije voljan da to napravimo”, kažeTešanović izrazivši nadu da će buduća Vlada imati više razumevanja.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link