15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nema mira u Prosvjeti

3 min read

 

skupština prosvjeta

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” već drugi put zaredom, i drugi put u vrlo kratkom vremenu, nije uspelo održati Skupštinu, upozorava se u saopštenju iz Srpskog narodnog veća. Podsećaju da je u maju ove godine izabrano novo rukovodstvo i nova tela društva, ali ni ti izbori, kako se navodi, nisu doneli konsolidaciju, već sasvim suprotno – potpunu blokadu i snažnu podeljenost Prosvjete.
 
Novoizabrani predsednik Siniša Ljubojević već nekoliko meseci sprečava konstituisanje ključnih tela društva – Glavnog i Nadzornog odbora i Suda časti. Umesto toga, već je dva puta zaredom zakazao vanredne, izborne Skupštine Prosvjete, na kojima je pokušao smeniti ova tela, navode iz SNV-a.
 
Napominju da Ljubojević nije poštovao ni odredbe zakona ni Statut Prosvjete pri sazivanju Skupština, a to je, kako ističu, prepoznato od većine delegata te njihovi predlozi za smenama nisu prihvaćeni.
 
U saopštenju SNV-a dalje se navodi i kako se sastanak, održan 3. septembra u Zagrebu, odvijao u tako lošoj atmosferi, da se na njemu nisu uspela formirati ni tela Skupštine – Izborna te Verifikaciona komisija koja bi utvrdila kvorum, niti je donet bilo kakav zaključak.
 
Uz povišene tonove na njemu je bilo i pretnji. Tako je Veljko Džakula jednoj delegatkinji rekao da će zbog svojih stavova ostati bez posla, a Ljubojević zapretio raspuštanjem pojedinih pododbora.
 
Nakon skoro tri sata rasprave, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pozvao se na dopis Grada Zagreba, nadležnog za kontrolu zakonitog rada društva, u kojem jasno stoji da je Ljubojević skupštinu sazvao protiv Statuta, te je sastanak prekinut.
 
Očekuje se, da će se u skorije vreme, u skladu s voljom većine delegata i u skladu sa Statutom Društva, uspeti sastati Glavni odbor i formirati Nadzorni odbor te da će Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” nastaviti s radom, navode iz SNV-a.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link