17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Manje upisanih učenika

4 min read

DSCF0931

Nakon skoro tri meseca letnjeg raspusta, danas je počela nova nastavna godina. Od ove školske godine Osnovnu školu Borovo pohađa 275 učenika, od čega 35 đaka prvaka, saznajemo od direktora ove obrazovne ustanove Tihomira Jakovljevića.
 
“U školskoj 2016./2017.godini imamo 20-ak učenika manje, u odnosu na prošlu školsku godinu, odnosno ukupno 275 učenika. Razlog tome je što je najveća generacija osmaka, njih 44-ero, prošle godine završila osnovnoškolsko obrazovanje, a ove školske godine upisali smo 35 prvaka. Upis u prve razrede je zadovoljavajući, s obzirom na nezavidnu demografsku situaciju u Republici Hrvatskoj. Ove školske godine upisano je oko 1.400 učenika prvih razreda manje, u odnosu na školsku 2015./2016.godinu. To je skoro 70 razreda manje, što su porazni podaci. Takođe, naših 10-ak učenika je sa svojim porodicama otišlo u inostranstvo, nakon završene školske godine. To je ono što nas rastužuje, ali su, verujem, otišli u neke bolje uslove života, pa im ovim putem želimo sreću” rekao je Jakovljević u razgovoru za naš radio.
 
S prvim danom nastave u Osnovnoj školi Borovo stižu i udžbenici.
 
“Zbog problema koji nastaju pri transportu , odnosno štampanju, udžbenici će stići danas, prvog dana nastave u novoj školskoj godini. Mi smo nabavku udžbenika, kao i ranijih godina, dobro organizovali. Roditelji dobiju uplatnice i kod nas podignu udžbenike. Ne moraju obilaziti knjižare. To je u našoj školi već ustaljena praksa” dodaje naš sagovornik.
 
Roditelje je izvestio i o izmenama, vezano za prevoz učenika, koje su na snazi od ove školske godine.
 
“Kako su menjani zakoni i pravilnici, naši učenici više neće moći da koriste, kao ranijih godina, javni prevoz. Od ove školske godine naš osnivač, Vukovarsko-sremska županija, donela je odluku da se striktno pridržava zakonskih propisa. Prema zakonu Županija je dužna da obezbedi prevoz samo za učenike razredne nastave, od prvog do četvrtog razreda, koji stanuju 3 kilometra i više od škole, a za učenike predmetne nastave, od petog do osmog razreda, koji su od škole udaljeni više od 5 km i to samo u označenom školskom autobusu. Ovim putem molim roditelje i sugerišem im da se prilagode novonastalim okolnostima, do eventualne promene stava ili odluke Vukovarsko-sremske županije. Taj zakon je bio na snazi i ranijih godina, ali se nije striktno primenjivao, kao što će se primenjivati od ove školske godine. Razlog tome su uštede, jer je Županija u nezavidnoj finansijskoj situaciji” pojašnjava Jakovljević.
 
Prema njegovim rečima, pravo na osiguran prevoz izgubilo je preko 40 učenika OŠ Borovo, koje će roditelji morati da voze u školu ili će za njih plaćati mesečnu kartu. “To su neke promene na koje ne možemo uticati i koje nas nimalo ne vesele, ali im se moramo prilagoditi. Zakoni su takvi kakvi jesu. Ranijih godina bilo je više odstupanja. Izlazilo se u susret roditeljima dece. Mogli su da koriste i gradski prevoz, u bilo koje doba dana. Od danas to više nije slučaj” ističe direktor borovske škole
 
Učenicima je poželeo uspešan početak nastavne godine.
 
“Želim da svi budu dobri đaci i da budu pristojni. Nadam se da ćemo s roditeljima i ubuduće imati dobru saradnju. Želim da nam nova školska godina bude uspešna kao i prethodna, ako ne i uspešnija!, poručio je Tihomir Jakovljević, direktor OŠ Borovo, u razgovoru za Radio Borovo.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.