17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pupovac: S drugim manjinama želimo učvrstiti manjinsku politiku

5 min read

 

SAM_0141

Vukovarska organizacija SDSS-a održala je juče izbornu skupštinu na kojoj je za predsednika ponovo izabran Đorđe Ćurčić koji je tu funkciju obavljao i unazad godinu i po dana, nakon što je na vanrednoj Skupštini smenjeno dotadašnje rukovodstvo. Za potpredsednicu je ponovo izabrana Mirjana Oreščanin, dok će funkciju sekretara i dalje obavljati Vinko Lazić. Izabrano je i 13 članova Izvršnog odbora. Govoreći o prioritetima u narednom mandatu Ćurčić je naveo pripremu za lokalne izbore, rad na jedinstvu stranke te doprinos razvoju grada Vukovara.

Pored članova vukovarskog SDSS-a, skupštini je prisustvovalo najviše rukovodstvo stranke te kandidati za saborske zastupnike Milorad Pupovac, Boris Milošević i Mile Horvat kao i njegova zamenica Dragana Jeckov.

Predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović koji je ujedno član vukovarske organizacije ove stranke osim o radu gradske organizacije, govorio je i o predstojećim parlamentarnim izborima.

SAM_0143

“Nas kao manjinsku zajednicu Srba u Republici Hrvatskoj ne interesuju nazivi koalicija nego nas interesuje da li ta koalicija u svom programu ima promanjnsku politiku, da li poštuje zakone Hrvatske i da li ima želju i volju da poštuje stečena prava koja su nam poslednjih osam meseci ukinuta. Ako budemo našli sagovornika u budućoj vladi koji će poštivati ono što je potrebno i neophodno za nas, mi možemo osigurati podršku takvoj vladi, ne moramo biti u koaliciji ali možemo osigurati podršku. Oni koji su srbofobi i oni koji gledaju na etničku i versku pripadnost i koji to zagovaraju u svom programu, oni sigurno nisu dobrodošli. Ni oni nama, a ni mi njima”, rekao je Stanimirović.

Potpredsednik SDSS-a i kandidat za saborskog zastupnika Milorad Pupovac uveren je da će SDSS dobiti tri saborska mandata, ali time, kako je istakao, posao nije završen. “Čekaju nas pregovori jer svi pokazatelji govore da nije jedna grupacija neće imati dovoljan broj mandata da formira većinu bez zastupnika nacionalnih manjina. U našem programu piše da smo mi stranka leve, liberalne, antifašističke orijentacije, koja vodi brigu o manjinskim i ljudskim pravima . I mi to jesmo. I tako će biti. Međutim kad me danas pitaju ko nam je bliži, da li oni s leva ili oni s desna, najbliži su nam oni koji su pripadnici drugih manjina, koji žele s nama učvrstiti manjinsku politiku u Hrvatskoj, napraviti snažnu grupaciju od barem šest, sedam zastupnika koji će se držati zajedno, kao što smo se držali sve dok se nije raspala Vlada i dok se nije raspustio Sabor”, istakao je Pupovac.

SAM_0146

Kandidati SDSS-a na predstojećim parlamentarnim izborima sinoć su održali i predizborni skup u Bolmanu u Baranji gde se okupilo 200-njak meštana tog i drugih naselja u opštini Jagodnjak. Saborski kandidat Mile Horvat osvrnuo se na činjenicu da deo Srba glasa za SDP i HNS, navodeći primer jednog sunarodnika iz Dalmacije koji je pobrojao sve što bi saborski zastupnici SDSS-a trebali uraditi, a na kraju saopštio da, inače, glasa za SDP.

SAM_0156

“Nama se ispostavlja sva muka ovog naroda u ovoj državi, i mi smo ti dežurni krivci koji rešavamo ili ne rešavamo probleme, a Srbi će glasati za SDP i HNS jer im je to lakše i jednostavnije i jer se neće deklarisati kao Srbi”, rekao je Horvat i istakao da u Baranji nije takva situacija te da je uveren da će Baranjci glasati za SDSS.

Kandidat na predstojećim izborima Boris Milošević istakao je da su tri saborska zastupnika iz redova SDSS-a garancija da će se zakoni poštivati i provoditi, a zamenica kandidata Dragana Jeckov posebno je pozvala žene da izađu na izbore i podrže kandidate SDSS-a na listi srpske nacionalne manjine.

SAM_0152

 

“Posebno molim žene i majke da budu uz nas jer je glasanje za SDSS glas za našu Srpsku pravoslavnu crkvu, naše jake organizacije, za škole na srpskom jeziku i pismu i glas za našu decu”, poručila je Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.