15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Saopštenje HZJZ – Virus Zapadnog Nila

3 min read

komarac

Nakon što se kod obolele osobe s područja Vukovarsko-sremske županije, hospitalizovane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila, u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za arboviruse Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provedena je virusološka dijagnostika. Rezultati obrade ukazuju na verovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde se provode dodatni testovi. To se navodi u saopštenju iz Hrvatsko g zavoda za javno zdravstvo, koji je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije isplanirao provođenje protivepidemijskih mera dezinsekcije prema epidemiološkoj proceni verovatnog mesta zaraze. 
 
Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama. One su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine. Bolest se ne prenosi s čoveka na čoveka, a pojavljuje se zavisno o sezonskoj aktivnosti komaraca. 
 
Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 odsto slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji podsećaju na gripu. Tek se retko može razviti teža bolest, kao posledica zahvaćenosti centralnog živčanog sistema sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), pretežno kod starijih ljudi i osoba oslabljenog imuniteta. 
 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da je u smanjenju rizika o d infekcije, pored tretiranja komaraca, jednako važno da svaki pojedinac učestvuje u borbi protiv komaraca, uklanjanjem raznih nakupina vode, kao mesta za potencijalni razvoj legla komaraca, redovnim pražnjenjem, barem jednom sedmično, odnosno pravilnim pokrivanjem rezervoara za vodu, posuda za zalivanje i slično. Preporučuje se i zaštita prozora i vrata mrežicama ili boravak u klimatizovanim prostorijama, nošenje dugačkih nogavica i rukava, tokom boravka u području s puno komaraca te korištenje repelenata protiv komaraca. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link