O žrtvama bez diskriminacije i politizacije

Marica

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obeležava 30. avgusta, Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba “Protiv zaborava” sa sedištem u Zagrebu upozorava na zabrinjavajući odnos državnih institucija prema civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

Naime, nakon niza poteškoća ovo Udruženje je tokom 2011. godine uspostavilo saradnju s Ministarstvom branitelja, odnosno njegovom Upravom za zatočene i nestale. “Do kraja 2015. godine smo kroz niz zajedničkih aktivnosti, među kojima i kroz učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta predloga zakona o pravima vojnih i civilnih stradalnika rata te članova njihovih porodica dali svoj doprinos u pronalaženju nestalih osoba. Međutim, do promene je došlo onog trenutka kada je na čelo Ministarstva branitelja imenovan gospodin Tomo Medved. Njegovom Odlukom, da se izvan snage stavi imenovanje članova spomenute grupe, našem Udruženju onemogućen je daljnji rad na izradi nasušno potrebnog Zakona. Na taj način je obezvređena naša iskazana volja da se reše otvorena pitanja poput identifikacije oko 50 već pripremljenih posmrtnih  osta taka osoba srpske nacionalnosti, koji se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Takođe, ovim činom se država oglušila na patnju unesrećenih porodica i iskazala nepoverenje u zajednički rad na pronalasku i identifikaciji nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iako je od rata prošlo više od dvadeset godina, institucije još uvek nisu spremne preuzeti potrebnu odgovornost, kao ni stvoriti adekvatne uslove za pravnu i moralnu satisfakciju žrtava, bez obzira na njihovu nacionalnost. Udruženje “Protiv zaborava” saoseća sa svim porodicama koje još uvek tragaju za svojim najmilijima. Ovim putem apelujemo na državne vrhove svih zemalja u regionu da ubrzaju potragu za nestalima, kao i da svim civilnim žrtvama i njihovim porodicama posvete potrebnu pažnju lišenu svake diskriminacije i politizacije, navodi se u saopštenju Udruženja “Protiv zaborava” koje je potpisala predsednica Marica Šeatović.