13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Hrabro, ispred svog vremena

2 min read

ladja_secanja-slider

 MILENA MILADINOVIĆ ….Među ženama ,znamenitim Srpkinjama koje su hrabro koračale ispred svog vremena pokazujući koliko su velike, vredne i umne i s kojima Srbi treba da se ponose , nalazi se i ime književnice MILENE MILADINOVIĆ. Da bi njeni radovi bili zapaženi i sačuvani od zaborava mnogo joj je pomogao, pored supruga Žarka, jedan od najvećih srpskih pesnika čika Jova Jovanović, ZMAJ ugledna ličnosti onog doba i pravi prijatelj. Čitao je njene radove, hvalio ih, davao joj sugestije, podstrekivao je na nove, ispisane redove, a neke njene pesme i lično preveo za “Srpsku Domaju”.
Milenin suprug Žarko, bio je ministar i član Srpske narodne radikalne stranke, naučio je Milenu da čita i piše ćirilicu. U njenoj “zlatnoj biografiji” – umne žene vrednih ruku onog doba zapisano je da sačuvala je sremsku nošnju, sakupljajući njene delove po kućama starih Sremaca……
U 12. godini je pisala pesme kao da je starija, bar pola decenije. Kao petnaestogodišnja devojčica razumela je Šopenhauera i Kanta kao da je već završila sve škole što su se u to vreme mogle završiti. Milena Miladinović, međutim, tada još nije čitala ni pisala na srpskom, jer je vaspitana u bečkoj oficirskoj porodici.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link