15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Upozorenje iz Ministarstva uprave

2 min read

Ministarstvo-uprave-750x437

Ministarstvo uprave upozorava da 31. avgusta ističe rok za podnošenje zahteva za glasanje izvan mesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača. 

Registar birača sastoji se od evidencije birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj i evidencije birača hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Upisivanje u registar birača obavlja se na osnovu podataka iz evidencije o državljanstvu, zbirke podataka o prebivalištu i boravištu i evidencije putnih isprava, saopštilo je Ministarstvo uprave. 

Registar birača kontinuirano se ažurira na način da se iz registra svakodnevno brišu osobe koje su izgubile biračko pravo (smrću ili prestankom državljanstva), te se upisuju osobe koje su stekle biračko pravo (osobe s navršenih 18 godina života, odnosno osobe koje su primljene u hrvatsko državljanstvo).

Stoga se pozivaju birači da obave pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača, odnosno da podnesu zahtev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasanje izvan mesta prebivališta do srede, 31. avgusta. Zahtevi se mogu predati lično, poslati poštom ili na e-mail adresu ureda, te putem sistema e-građani. 

Uvid u registar birača, obrasci zahteva, kontakt podaci nadležnih ureda državne uprave u županijama te detaljnije informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva uprave, navodi se u saopštenju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link