15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Burno u Prosvjeti

6 min read

prosvjeta

Povodom saopštenja za javnost, u kojem je predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Siniša Ljubojević prozvao Milorada Pupovca za opstrukciju skupštine društva, koja je trebala biti održana proteklog vikenda, a nije održana zbog nedostatka kvoruma, oglasili su se predsednik Prosvjetinog Suda časti Nikola Miljević i Milorad Nenadović, predsedavajući konsultativnog sastanka delegata Skupštine društva. Sastanak je održan u subotu u Zagrebu, kada je trebala biti održana i vanredna izborna skupština SKD “Prosvjeta”..

Predsednik Prosvjetinog Suda časti i predsedavajući konsultativnog sastanka delegata Skupštine društva ističu da je Ljubojević naveo niz neistinitih optužbi. Predsednik Prosvjete tvrdi da je većina delegata izmanipulisana, kako ne bi prisustvovala skupštini. Miljević i Nenadović navode kako su delegati koji prestavljaju većinu u Glavnoj skupštini društva odlučili da neće prisustvovati skupštini jer je, kako tvrde, sazvana protivno odredbama važećeg Statuta društva, s predloženim dnevnim redom koji je takođe protivstatutaran, a u obrazloženju poziva na skupštinu jedan od osnivača Prosvjete u Rijeci lažno je optužen da nije član tog društva.

– U svojoj izjavi gospodin Ljubojević “pretpostavlja” da na taj način gospodin Milorad Pupovac želi onemogućiti rad društva, ugasiti ga i preuzeti kontrolu nad njegovom imovinom. Izricanje takvih “pretpostavki” je svesno obmanjivanje članstva i javnost, koje nema nikakve veze s istinom -navode Miljević i Nenadović. Ističu da takvim pretpostavkama predsednik društva svoj sukob s većinom delegata Glavne skupštine i svim legalno izabranim telima društva želi svesti na lični politički obračun.

– Svi delegati Skupštine, koji nisu došli na sednicu, uvek su se zalagali i zalažu se za zakonit rad Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i njegovih tela, a njihov nedolazak na protivstatutarnu Skupštinu, jedan je od dokaza za to – navodi se u saopštenju. Miljević i Nenadović osvrnuli su se i na optužbe Ljubojevića, koji pretpostavlja da Pupovac želi preuzeti kontrolu nad vrednom imovinom koju je država vratila Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta.

-Što se tiče Prosvjetine imovine, gospodin Milorad Pupovac, koji je u izjavi gospodina Ljubojevića, posebno napadnut i oklevetan, kao saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru jedna je od nekoliko zaslužnih osoba, što je ta imovina društvu vraćena. Jedini stav kojeg je do sada iznosio pred delegatima Skupštine i telima društva jeste da se ta imovina mora čuvati, u svrhu srpske kulture i obrazovanja”, navodi se – uz ostalo, u saopštenju predsednika Suda časti i predsedavajućeg konsultativnog sastanka delegata skupštine Srpskog kulturnog društva “Prosvjete”.

Smatraju da je Siniša Ljubojević teško narušio ugled društva. Predsednika Prosvjete pozivaju da ubuduće, radi dobrobiti i ugleda društva, svoje tvrdnje, pretpostavke i prigovore, iznosi pred nadležnim telima društva.

Podsetimo, predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Siniša Ljubojević u saopštenju upućenom medijima izvestio je kako je u subotu, 20. avgusta trebala biti održana vanredna izborna sednica Skupštine Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’. Skupština nije održana zbog nedostatka statutarnog kvoruma, jer je sednici od ukupno 71-og delegata prisustvovalo njih 33-je.  

– Ovim saopštenjem želim upozoriti članstvo Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, te srpsku i opštu javnost u Hrvatskoj o prevari kojom je izazvan nedostatak kvoruma, mogućim razlozima te prevare i implikacijama koje ona i slične opstrukcije mogu imati ne samo po naše Društvo, već i po srpsku zajednicu u Hrvatskoj u celini – navodi se u saopštenju.

Ljubojević tvrdi da je Milorad Pupovac manipulacijom deo članstva doveo u prostorije Srpskog narodnog veća (SNV) umesto u prostorije Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ i tamo ih zadržao na sastanku koji je iskoristio kako bi im obrazložio svoje stavove, time opstruišući mogućnost održavanja sednice Skupštine Društva.

– Jedina razumna pretpostavka jeste ta da gospodin Pupovac na ovaj način nastoji onemogućiti rad Društva ili ga čak ugasiti. Gašenje Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” bi mu omogućilo praktičnu monopolizaciju političkih i kulturnih institucija Srba u Hrvatskoj pod svojim direktnim uticajem. Duboko sam uveren kako je demokratija unutar srpske zajednice bitan preduslov njenog napretka i prosperiteta, jer demokratsko upravljanje pretpostavlja i omogućava institute kontrole i transparentnosti kojima se resursi kojima raspolažemo ulažu u ostvarivanje zajedničkih i opštih interesa, a ne u partikularne interese pojedinaca ili interesnih grupa – ističe, uz ostalo, Ljubojević.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.