СДСС изабрао кандидате за саборске заступнике

2016-08-07-247

Кандидати Самосталне демократске српске странке за саборске заступнике на  предстојећим превременим парламентарним изборима су: Милорад Пуповац из Загреба, Миле Хорват из Кнежевих Винограда и Борис Милошевић из Шибеника, а њихови заменици су Саша Милошевић из Загреба, Драгана Јецков из Негославаца и Весна Блануша из Бакра, одлучио је Главни одбор СДСС-а на седници одржаној пре подне у Вуковару, а после подне потврдила и Главна скупштина ове странке која је одржана у Борову.

Иако је СДСС на прошлим изборима осим три кандидата у 12-тој, мањинској изборној јединици имао и једног кандидата на листи СДП-а у 9.изборној јединици очекујући да ће преференцијалним гласовима осигурати четврти мандат у Сабору, овога пута се од тога одустало.

“Одлука председништва СДСС-а је да на изборе идемо у 12-тој, мањинској изборној јединици и да се више не покушавамо играти са неким преференцијалним гласовима у неким другим изборним јединицама. Главни одбор је донео такву одлуку и ми смо је прихватили с обзиром на политичке околности и неке поделе које су дошле у странци и на једну врсту организоване политке која се води у Хрватској на разбијању СДСС-а, Српског народног већа, Просвјете, Заједничког већа општина и других српских институција. Мислим да су ово кандидати који би могли изнети терет и обавезе које стоје пред нама”, рекао је Станимировић и изразио наду да би три руке саборских заступника СДСС-а као и руке других мањинских заступника могле бити пресудне код формирања нове Владе РХ.

“Досадашње Владе, прво СДП-ова с коалиционим партнерима, и ова у последњих шест месеци, укинуле су сва стечена права која смо имали кроз дотације које је држава давала нашим мањиским институцијама чиме је онемогућено њихово функцинисање. Надам се да ћемо то успети да вратимо у неко стање које смо имали раније, да бисмо могли задовољити своје потебе и да би могли наставити да радимо. Верујем да ће СДСС осигурати та три мандата без обзира на аспирације и апетите појединаца који су донедавно били наши чланови, а који покушавају да по налогу неких већих странака разбију СДСС. Надамо се да у томе неће успети”, рекао је Станимировић.

Према његовим речима , постизборна сарадња са неком од водећих политичких странака у Хрватској могућа је ако друга страна буде била спремна испунити захтеве СДСС-а.

“Наши су захтеви су већ одавно познати, ништа се ту пуно није мењало. Прво морамо да вратимо стечена права односно средства која су нашим институцијама укинута, морамо поново да радимо око питања регистрације школа на српском језкику и писму што је законом регулисано и што је Хрватска у парламенту донела, али то нажалост не примењује, ту су затим имовинска права која још нису решена, улагања у повратничке крајеве, питање права пензионера што смо успели да ставимо у програм Владе Зорана Милановића, али због тешке ситуације која је тада била нисмо успели у томе да се та средства почну враћати оштећеним пензионерима”, навео је председник СДСС-а.

Потпредседник СДСС-а и председник Главне скупштине ове странке Милорад Пуповац осврнуо се на актуелно стање у држави и положај српске заједнице.

“Живимо у земљи у којој се све креће по принципу један корак напред, два корака назад. То нажалост није тактички потез онакав о кавом је говорио Лењин у својим списима као део своје доктрине, ово је борба унутар друштва у којем живимо, између оних који желе напредну, прогресивну, Хрватску окренуту будћности, са људским правима, људским слободама и поштивањем других, и оних који желе Хрватску у којој се људска права неће поштивати, у којој ће се развијати национализам, клерикализам па и фашизам. Протеклих неколико година , а посебно протеклих годину дана ови други су били јачи од оних првих, и ми смо то искусили врло негативно и са озбиљним последицама, таквим да се у протеклим годинама нисмо могли бавити готово ничим што је било од виталне важности за живот, опстанак и будућност Срба у РХ. Нисмо се могли бавити развојем и јачањем наших институција, јачањем партиципације у телима власти и јавним и другим пословима, образовањем , културом, и све што смо радили сводило се на то да чувамо оно што смо постигли и да покушамо направити нешто више што је у датим околностим било могуће”, рекао је Пуповац и додао да је за СДСС период пре шест месеци био посебно тежак.

“Имали смо посебно тешко раздбоље пре шест месеци када је СДСС био жестоко нападнут и када су наше институције попут Просвјете, попут Већа такође биле предмет атака организованог од јачих од нас, а провођеног од лошијих од нас јер да су били довољно добри били би овде с нама, али они су пристали су да служе, и то не свом народу, не својој странци, не вредностима напретка, бољитка и слободе, него свему супротоном од тога”, истакао је потпредседник СДСС-а.

Пуповац након предстојећих избора очекује да ће се формирати боља и стабилнија Влада.

“СДСС ће заједно с осталим заступницима националних мањина с којима ће делити став и политичка гледања о томе како се треба саставити Влада и коме треба дати поверење, након избора покушати да утиче да се створи што је могуће боља и стабилнија Влада. Искуство нестабилности, краткотрајности, експериментисања са Владом и у Влади морало би дефинитивно бити иза нас , иза Хрватске, јер смо већ изгубили много времена. Ако се догоди да поновимо тај експеримент, онда би то била голема штета за Хрватску “, закључио је Пуповац.