21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Busijama obeležn Dan sećanja na stradale i proterane u Oluji

4 min read

busije

U zemunskom naselju Busije sinoć je održana državna manifestacija posvećena obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe povodom 21. godišnjice “Oluje”. Na početku je održan parastos za stradale Srbe, ispred Hrama Svetih Ćirila i Metodija, koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Premijer Srbije je Krajišnicima poručio da “Oluja” više neće biti jer je Srbija dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikome više neće dozvoliti takav pogrom. Srpski premijer je naglasio da ne veruje u kolektivnu krivicu i da za nesreću prognanih nisu krivi svi Hrvati, već pojedinci koji su bacali bombe na traktorske prikolice i oni koji su ubijali starce.

Dragi Krajišnici, želim da vam kažem jedno veliko “Izvini”. Oluje više neće biti, Srbija više nikad nećemo dozvoliti takav pogrom. Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da brine o svom narodu i niko više neće dozvoliti takav pogrom. Hoću da na ovaj težak dan govorim o tri stvari, krivici, stidu i ponosu i da vam kažem da krivica ne pripada vama već raznim politikama dobrim i lošim koje su imale zločinačko rešenje. Proterani ste iz svoje zemlje jer je neko pomislio da će biti jači i bolji ako vas nema, vas i nas Srba. Uživaju li u našoj nesreći, tuzi? Prognani ste jer je neko pomislio da može da reši neka pitanja politikom iz 19. veka. Stradali ste zbog sumanute šovinističke politike. Ničim niste zaslužili ni pogrom ni bežanje u traktorskim prikolicma, nemate čega da se stidite, rekao je Vučić.

Srpski premijer je naglasio da ne veruje u kolektivnu krivicu i da za nesreću prognanih nisu krivi svi Hrvati, već pojedinci koji su bacali bombe na traktorske prikolice i oni koji su ubijali starce.

A koliko je takvih, nemamo nameru da brojimo. To treba da urade oni sami, rekao je Vučić naglasivši da je Srbija to uradila kada je reč o onima koji su u njeno ime činili zločine. Isto, kaže, očekuje i od druge strane, da se neko u Hrvatskoj postidi zbog etničkog čišćenja 1995.godine, Jasenovca, pokrštavanja i činjenice da je za jedan ljudski vek broj Srba smanjen deset puta.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su članovi vlada Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu sa predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem, predstavnici Vojske Srbije, SPC, diplomatskog kora i građani.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.