21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izjava sećanja povodom 21.godišnjice stradanja Srba u Oluji

3 min read

egzodus

U organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije danas je u Vukovaru održana komemorativna sednica posvećena egzodusu Srba iz Hrvatske tokom akcije “Oluja”. Nakon minuta ćutanja kojim je odata počast svim poginulima, Izjavu sećanja na sve žrtve, stradale i proterane Srbe sa svojih ognjišta pročitao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

“Povodom 21. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja Srpsko narodno veće, kao i povodom svih ranijih godišnjica, žali i saoseća sa svima – kako Srbima tako i Hrvatima te pripadnicima drugih nacionalnosti – koji su u toj akciji izgubili živote, zdravlje, imovinu i domove. Na isti način žalimo i saosećamo sa svima koji su do te akcije i nakon nje stradavali i patili kao prognani i izbegli zbog neposrednih ratnih opasnosti i ratnih posledica. Naročito žalimo za onima koji su stradavali kao civili, ratni zarobljenici te koji su nepovratno ostali bez svojih domova i zavičaja.
SNV se i ove godine seća onih kojih se u proslavama Oluje niko ne seća – ubijenih, ranjenih i proteranih Srba u Hrvatskoj. Nakon 21 godine smatramo da je vreme da se Oluja obeleži sa svešću i s obzirom prema stradanju Srba, njihovu istorijskom progonstvu, uništavanju njihovih naselja i onemogućavanju njihova povratka. U protivnom, održaće se utisak da ovo slavlje služi tome da se takva svest ne razvije i da takav obzir ne nastane. Održaće se utisak da službena, državna politika sećanja izbegava suočavanje s odgovornošću zbog svoje ratne politike prema Srbima. Izbegava takođe uvideti da jednostranim sećanjem samo produžava ratne politike i izbegava suočavanje s međunarodno preuzetim obavezama za kažnjavanje ratnih zločina koji su tokom i nakon Oluje počinjeni, a do danas nisu sankcionisani. Slavlje u okolnostima nekažnjenih zločina težak je pravni i moralni problem.
Zato SNV smatra da je vreme da se Oluja obeleži ne samo sa svešću o stradanju svih već i s ciljem izgradnje politike i kulture mira te politike i kulture tolerancije. Stavljanje proslave u službu jačanja javnog militarizma, produbljivanja političke netolerancije i obnavljanja međuetničke mržnje loša je i štetna služba. Stavljanje proslave u službu poticanja sukobljavanja sa zemljama u regiji jednako je loša i štetna služba. Zato pozivamo predstavnike državne vlasti da ne gradimo jednostrane i paralelne politike sećanja, da se posvetimo izgradnji kulture mira i tolerancije te politici dobrosusedskih odnosa”, navodi se u Izjavi sećanja.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.