Ne odgovarajte na pozive s nepoznatih brojeva

hakom mobitel
Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM) upozorila je na novi pokušaj zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnika na način da se personalizovanom SMS porukom poziva korisnike da uzvrate poziv.

HAKOM je izvestio da je primio obaveštenje o novoj vrsti prevare po kojoj prevaranti koji upućuju SMS poruke s inostranog broja prvi put upotrebljavaju i lične podatke korisnika kako bi ih privukli da nazovu određeni broj te tako stvore nekontrolisane troškove na svojim računima.

Korisnici, koji su meta takvih pokušaja prevare, dobijaju poruku iz inostranstva koja glasi na njihovo ime, sa sadržajem zdravo [Ime] [Prezime] nazovi me molim te [nepoznati inostrani broj].

Za jedan pokušaj prevare pozivni broj bio je iz Senegala, ali je moguće da takva prevara nije ograničena samo na tu afričku zemlju.

HAKOM još jednom upozorava sve korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi te da pre nego uzvrate poziv ili poruku, provere broj sa svojim operaterom.