23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovske kraljice u Zagrebu

2 min read

borovske kraljice

Na poziv organizatora, Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova učestvuje na 50. jubilarnoj Međunarodnoj smotri folkora u Zagrebu. Predstaviće se običajem Borovske kraljice, s kojim su učestvovali na ovom nacionalnom festivalu i pre jedanaest godina.
 
Prvi nastup imaće sutra u 20 časova, na Trgu Bana Jelačića. U nedelju u 10 časova u Zagrebačkoj katedrali prisustvovaće svetoj misi, a običaj je da svako društvo na oltar, kao dar, priloži prigodan suvernir. Članovi borovskog KUD-a priložiće suvenir “Borovska kuća” koji je prema idejnom rešenju društva izradila Sanja Zuber iz Borova naselja i Monografiju KUD-a “Branislav Nušić”. Sledi još jedan nastup na Trgu Bana Jelačića oko 11,30, a zatim i prijem kod gradonačelnika Milana Bandića. I zagrebačkom gradonačelniku, kako saznajemo od predsednika društva Rade Bosića, na dar će pokloniti suvenir “Borovska kuća” i monografiju društva. Poslednji nastup imaće u nedelju u 21 čas, na sceni “Gradec”, nakon čega sledi zatvaranje manifestacije.
 
Članovi društva (31) u Zagreb putuju sutra u 6 časova ujutru, a povratak je planiran u nedelju oko ponoći, odnosno u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima.
 
Podsetimo, na ovogodišnjoj jubilarnoj smotri folklora do 24. jula u Zagrebu nastupiće 1.500 učesnika iz Hrvatske i desetak zemalja. Održaće se oko 25 priredbi, radionica, koncerata i jedna izložba. Nastupiće folkorna društva i pojedinci, koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina i desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura. Učesnici smotre dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Bugarske, Italije, Egipta, Španije i drugih zemalja.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.