Pupovac: Srbi žive s osećajem straha

milorad-pupovac

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je objavom na svojoj Facebook stranici opisao kako se Srbi često susreću s problemima samo zbog svoje nacionalnosti.

“Dugo već razmišljam o strahovima Srba u Hrvatskoj i neprestanom obnavljanju tih strahova od strane onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj. Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost dece, a koje dele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi. Boje se reći da su Srbi. Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osećajem slobode već s osećajem straha”, piše Pupovac i dodaje da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a Srbe u gradovima strah, te navodi primer. 

“U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vernici neretko mole svog pravoslavnog sveštenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odelu, a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan. U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na veronauku zbog, u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njen verski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije”, kaže Pupovac i zaključuje da se strahovi podržavaju i potiču.

“A malo koga je zbog toga briga.  Nas jeste i treba biti briga.  A učinićemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode  i kod onih koji ne znaju da njihovi susedi žive s tom vrstom straha”, napisao je Pupovac.