Savet onima koji kreću na godišnji odmor

provalnik

Dolaskom leta i sezone godišnjih odmora većina građana svoje kuće i stanove na duže vreme ostavlja praznima i bez nadzora. Kao i prethodnih godina, policija upozorava građane na provalnike koji “vrebaju” u vreme dok se oni nalaze na udaljenim destinacijama. Neki se povratkom kući iznenade kada stvari pronađu razbacane i ispreturane te shvate da su im ukradeni novac, nakit, umetnine, dragi predmeti i druge vrednosti.

U tekstu objavljenom na internetskoj stranici MUP-a, navode se korisni saveti građanima kako da se zaštite od provalnika i svoj dom učine sigurnim. Između ostalog novac, umetnine i dragocenosti ne treбa ostavljati u kući , u kuhinjskim elementima, ladicama ili ormarima već pohraniti u trezorima banaka ili poveriti na čuvanje osobi od poverenja, ključ ne treba ostavljati ispod otirača, vrtnih patuljaka, kaljeva za cveće i slično, prozore treba zatvoriti, ali ne spuštati roletne i ne uklanjati cveće s balkona, organizovati pražnjenje poštanskog sandučeta, ostaviti rasvetu tokom noći ili uključiti alarmni sistem ako ga imate. Policija takođe savetuje građanima da ne govore svima da putuju i da ne ostavljaju takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen, poručuju iz policije.