15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O majci Mihajla Pupina

2 min read

ladja_secanja-slider

ZNAMENITE SRPKINJE

I danas govorimo o još jednoj znamenitoj Srpkinji – ženi koja je rodila slavnog srpskog naučnika Mihajla PUPINA. Na sajtu novosti.rs piše “Pupin joj je posvetio sve što je postigao ” !

Olimpijada, majka slavnog naučnika iz Idvora, za sina je verovala da je dar od Boga i učila ga da je znanje zlatna lestvica koja vodi u nebesa. Bila je nepismena, ali razborita, moralna, snažna i veoma pobožna.

Nezavisno gde se nalazio: na pašnjaku kraj Tamiša, pred svojom kućom u širokom banatskom sokaku, u učionicama Pančeva ili Praga, na farmi farmera ili fabrici dvopeka u Njujorku, u ložionici ali i laboratorijumima Kolumbija univerziteta, Kembridža i Berlina… svuda je tražio oči svoje majke, stvarno oštrog, ali blagotvornog pogleda, oči koje su ga upućivale na blagorođe i stvaralaštvo. Nije slučajno da Mihajlo Pupin svoje puteve, kroz tako trnovit život, redovno prati savetima koje je dobijao od majke, razmišljanjima o tome šta bi mu na to rekla majka, pitanjima koje bi mu postavila gledajući ga pravo među zenice.”

A, ta majka, o kojoj je u knjizi “Znamenite žene Srbije” pisao Žika Marković, zvala se Olimpijada Pupin. Pronalazač sa 24 prijavljena patenta, kojima je zadužio čitav svet, ispisanu životnu biografiju posvetio je upravo ženi koja ga je rodila i kojoj je bio zahvalan za sve što je postigao na zvezdanom nebu nauke.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.