18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Međunarodni festival folklora u Borovu

5 min read

20160625_205118

Borovo je proteklog vikenda bilo domaćin 17. Međunarodnog festivala folklora, koji je održan u okviru manifestacije “Dani Borova – Borovsko leto 2016.”.Centralni festivalski program održan je u subotu uveče na Letnjoj pozornici borovskog Kulturnog centra, pred nekoliko stotina posetilaca, čemu je prethodio svečani defile učesnika smotre ulicama Borova, u narodnim nošnjama.
 
Pored domaćina i organizatora, Kulturno- umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, u programu su učestvovala Kulturno-umetnička društva “Sveti Sava” iz Kanjiže u Republici Srbiji, “Đoko Patković” iz Bobote, “Biserni buket” iz Deča u Mađarskoj, “Ljubomir Ratić – Bubo” iz Vere, “Đerdan” iz Ohrida u Makedoniji i Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” iz Obudovca u Republici Srpskoj.
 
Po prvi put na festivalu je učestvovalo Srpsko amatersko kulturno-umetničko društvo “Sveti Sava” iz Kanjiže osnovano 1998.godine. Predstavilo se igrama iz Gnjilana.
 
“Drago nam je što smo pozvani na ovaj festival. Inače, društvo iz Borova je bilo naš gost u Kanjiži, pre dve godine. I ove godine treba da dođu na naš festival. Obećali su da će doći. Uzajamno se družimo i posećujemo. U Borovu nam je prelepo. Sve je bilo na nivou, prezadovoljni smo” rekao je u izjavi za Radio Borovo umetničku rukovodilac Dušan Bajić.

20160625_205139
 
Gosti iz Makedonije u Borovo su stigli još u petak, a danas putuju kući. Pored subotnjeg predstavljanja u Borovu, u petak su nastupili u Veri, a u nedelju u Boboti, na Vidovdanskom saboru.
 
Kako nam je rekao bubnjar Dimče Kitovski, koji je u ansamblu više od dve decenije, društvo je osnovano 1968. godine i danas broji oko 150 članova, a predstavili su se igrama iz okoline Ohrida. “To je specifično za nas, da svako selo, svaki grad ima svoju nošnju. U Borovu nam je bilo lepo, zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu” rekao je predstavnik makedonskog društva.
 
Nakon 10-ak godina pauze, na festivalu je učestvovalo i Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” iz Obudovca, osnovano davne 1895.godine.
 
“Zadovoljni smo, pošto je Borovo naše pobratimsko mesto i uvek nam je drago doći. Večeras smo se predstavili igrama iz obudovačkog kraja. Trudimo se da očuvamo tradiciju i da igre iz naše Posavine predstavimo u svim krajevima bivše Jugoslavije” ističe predsednik društva Milan Nikolić.
 
Ispred generalnog pokrovitelja Opštine Borovo, festival je zvanično proglasio zatvorenim načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović. U izjavi medijima podsetio je kako je reč o manifestaciji koja se već tradicionalno održava u našem mestu. “Svi naši meštani koji su imali priliku da vide tu decu bili su zadovoljni, da se kroz Borovo danas vidi igra i pesma i da u našem mestu bude radosti sa svih strana sveta”, kazao je načelnik Baćanović.

20160625_210649

Zadovoljan je i predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić. “Međusobno smo se družili, upoznali, razmenili adrese, pokazali svu lepotu i različitost folklora, što želimo i ubuduće. Želimo da 18. Međunarodni festival folklora bude bar na ovom nivou, ako ne i bolji” poručio je Bosić.

20160625_203428
 
Podsetimo, uz borovski KUD koji je organizator i nosilac programa, saorganizatori ovogodišnje manifestacije bili su KUD “Ljubomir Ratić – Bubo” iz Vere i KUD ” Đoko Patković” iz Bobote. Uz glavnog pokrovitelja Opštinu Borovu, organizaciju 17. Međunarodnog festivala folklora u Borovu pomogli su i Vukovarsko-sremske županija, Županijska organizacija SDSS-a VSŽ, Veće srpske nacionalne manjine Opštine Borovo, Zajedničko veće opština i drugi sponzori, uključujući i medijsko pokroviteljstvo Radio Borova. Više u emisiji “Pozivnica” koja je na našem programu u četvrtak, 30. juna od 12,10.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.