22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležen Dan antifašističke borbe u Borovu

3 min read

20160622_100315

Komemorativnim skupom, kod spomenika žrtvama fašističkog terora, u Borovu je danas obeležen Dan antifašističke borbe Hrvatske.
 
Ispred borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista prisutne je pozdravio Siniša Rakazović, a prisutni su minutom ćutanja odali počast žrtvama fašizma. Potom su vence na spomenik položili predstavnici borovske antifašističke organizacije i Opštine Borovo.

20160622_095956

20160622_095833
 
Sećanje na 22. jun 1941. evocirao je u svom govoru predsednik borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Slobodan Landup.
 
Podsetio je da je na današnji dan pre 75 godina, u šumi Brezovica kod Siska, formiran Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva partizanska jedinica u Hrvatskoj i jedna od prvih u okupiranoj Evropi, koja od prvih dana svog postojanja izvodi diverzije, naročito na železnici. Na današnji dan, 22. juna 1941.godine, nacistička Nemačka je napala Sovjetski Savez,  u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarosa. Tadašnja Kraljevina Jugoslavija je, podseća Landup, bila izbrisana s karte Evrope i podeljena na deo osvojenih teritorija, koje su pripale Hiterovim saveznicima – Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Italiji, kao i kvislinškim tvorevinama – Pavelićevoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj i Nedićevoj Slobodnoj Srbiji.
 
“Teško je bilo u takvoj konstelaciji snaga zamisliti da će već tog dana diverzantska grupa novoformiranog odreda izvesti i prvu akciju, na pruzi Sunja-Zagreb. Bio je to glas da se narod nije mirio s okupacijom” istakao je Landup.
 
Na kraju svog govora izrazio je nadu da će slobodarski, antifašistički duh i tekovine narodnooslobodilačke borbe, sačuvati i buduće generacije, kao sećanje na jedno herojsko doba.
 
“Ovu borbu naroda, predvođenu Komunističkom partijom, ne treba veličati, jer je ona već sama po sebi velika. O tome će svedočiti čitav slobodoljubivi svet. Mi danas s ponosom nastavljamo slaviti tu epopeju, u nadi da će se ona, kroz generacije koje dolaze iza nas, pošteno vrednovati i očuvati u sećanju naroda, kao herojsko doba jedne generacije, kojoj dugujemo postojanje i sećanje u večnoj slavi. Slava svim našim borcima i žrtvama fašističkog terora!”, kazao je Landup, a prisutni uzvratili sa “Slava im!”
 
Uz borovske antifašiste, predstavnike opštinskih vlasti, ustanova, institucija i udruženja u našem mestu, današnjem obeležavanju Dana antifašističke borbe Hrvatske prisustvovao je i 93-godišnji Đorđe Miroslavljević, jedini pripadnik NOB-a iz Borova koji je još živ, a koji je u partizane otišao krajem avgusta 1943.godine.

 

20160622_101224

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.