Novi početak dijaloga u kući Milutina Milankovića

SAM_0030

Predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i srpski premijer Aleksandar Vučić potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske. Susret dvoje zvaničnika započeo je pre podne u Hrvatskoj. Hrvatska predsednica je srpskog premijera dočekala na erdutsko-bogojevskom mostu, a potom su se zajedno uputili u rodnu kuću naučnika Milutina Mlankovića u Dalju. Pre toga, predsednica je položila venac na spomen-ploču policajcima poginulim u poslednjem ratu, ispred daljske policijske stanice. U Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” Grabar-Kitarović i Vučić su dočekani tradicionalnim srpskim običajem, pogačom i solju, potom su zajedno razgledali izložbenu postavku posvećenu proslavljenom matematičaru, astronomu i klimatologu Milutinu Milankoviću i upisali su se i u knjigu utisaka. “Posebna mi je čast i zadovoljstvo da budem ovde sa Aleksandrom Vučićem, kako bismo podvukli važnost i bogatstvo naših manjina, napisala je hrvatska predsednica koja je navela da je Milanković bio “veliki i cenjeni naučnik srpskog porekla i hrvatske domovine”. Vučić je napisao da je “Milanković bio mostograditelj, da je pravio mostove u realnosti, ali i u duhovnom smislu” i dodao da se nada “da ćemo pod okriljem njegovog doma, uz prisustvo hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović izgraditi bolje donose između Srbije i Hrvatske, srpskog i hrvatskog naroda”.

SAM_0049

Dvoje zvaničnika kratko su porazgovarali s meštanima Dalja i okolnih mesta koji su ih okupljeni na obali Dunava dočekali aplauzom. Poslušali su mladog violinistu Bartula Lakotića, učenika trećeg razreda Muzičke škole “Franjo Kuhač” u Osijeku koji je odsvirao “Na lepom plavom Dunavu”. U dvorištu Milankovićeve kuće otkrili su bistu ovog znametiog Daljca, rad akademskog umetnika Nikole Jankovića iz Beograda, a zatim je usledio jednočasovni razgovor s predstavnicima srpske zajednice. S predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović bili su i njeni savetnici za unutrašnju i spoljnu politiku Mate Radeljić i Mato Granić, dok je u delegaciji sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem bio i ministar spoljnih poslova u sadašnjoj tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić. Delegaciju srpske zajednice u Hrvatskoj činili su: predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, zamenici župana Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije Đorđe Ćurčić i Jovan Jelić, sekretarka Zajedničkog veća opština Dragana Jeckov, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, kao domaćin skupa.

SAM_0042

 

Prema ranijem utvrđenom protokolu hrvatska predsednica i srpski premijer u Dalju nisu davali izjave medijima. One su predviđene u Srbiji, nakon susreta s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu i Subotici te potpisivanja Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom jer, kako je napomenuo, prave saradnje između Hrvatske i Srbije nije bilo u proteklih pet godina.

“Od 2011.godine nema prave saradnje između Hrvatske i Srbije. Predsednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić su odlučili da to prekinu. Ako su hladni odnosi između Hrvatske i Srbije, i Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj je hladno, kad se oni zatople i nama je toplije. Ako je samo to rezultat biće nam dovoljno, a ako se još Vlade nateraju da počnu raditi oko ovih pitanja o kojima govorimo i o kojima će verovatno čuti i od predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu, to će već biti jako mnogo. Jako je važno da se ti odnosi koji su zahlađeni i koji su neretko pod tenzijama promene , a onda će se moći stvoriti prostor i za saradnju na otvorenim pitanjima na čemu se nije radilo”, rekao je Pupovac nakon sastanka koji je ocenio otvorenim. Predsednik SNV-a je zadovoljan odgovorima i reakcijama hrvatske predsednice i srpskog premijera koji su, kako je rekao, “bili takvi da verujemo da će se ti problemi nakon ponovo otpočetog dijaloga Zagreba i Beograda početi rešavati i prestati biti problemi kako srpske zajednice u Hrvatskoj tako i hrvatske zajednice u Srbiji”.

“Pre svega reč je o atmosferi koja je još uvek opterećena netolerancijom i govorom mržnje, reč je o istorijskom revizionizmu i pokušaju da se osporava pravo Srba na sećanje na istorijska stradanja kao što su Jasenovac i Jadovno, reč je o tome da se institucije srpske zajednice kao što su Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština ne priznaju i da im se finansijskim uskraćivanjem želi ograničiti autonomija rada i delovanja”, rekao je Pupovac. Posebno je izrazio nezadovoljsstvo zapostavljanjem razvoja povratničkih sredina i opština sa srpskim većinskim stanovništvom kojima se dodeljuje najmanje sredstava, u odnosu na opštine koje uopšte ne spadaju u nerazvijene sredine.

Kao važno pitanje Pupovac je naveo i suđenja za ratne zločine.

“Za nas je izuzetno važno da suđenja za ratne zločine budu fer prema svima. U poslednje vreme primećujemo pristrasan odnos pri suđenju za ratne zločine”, kazao je Pupovac te naveo još dva važna segmenta.

“Registracija srpskih škola na područuju istočne Slavonije čeka 17 godina, ćirilično pismo i njegova službena upotreba ovisi o tome da li neki lokalni opštinski načelnik, gradonačelnik ili neki župan ima političke volje ,a ne da li je to po zakonu ili nije po zakonu”, rekao je Pupovac.

Današnjim razgovorima u Dalju zadovoljan je i predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

“Važno je da do ovog susreta došlo. Svaki susret između predstavnika vlada ili država Hrvatske i Srbije koji se dogodio u poslednjih 20 godina, za nas je istorijski i mi ga podržavamo. Uspeli smo da ukažemo na teškoće i probleme koje kao srpska zajednica u Hrvatskoj imamo i nadamo se da će hrvatska predsednica s obzirom da nema ovlaštenja kao premijer Vučić koji je državni izvršni organ, uticati svojim stavovima na neku buduću vladu da uskladimo naše potrebe i želje”, rekao je Stanimirović koji smatra da su hrvatska predsednica i srpski premijer u ovom trenutku najjači politički autoriteti u svojim državama.Današnjim razgovorima u Dalju zadovoljan je i predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

SAM_0045

Meštani Dalja i okolnih mesta koji su dočekali hrvatsku predsednicu i srpskog premijera očekuju da se odnosi između dve zemlje i dva naroda poboljšaju.

“Mislim da je dobro da je do ovog susreta došlo, treba da se slažemo i da nema više razmirica. Očekujem da će biti bolje svima, a posebno našoj deci”, kaže 62-godišnji Jovan Ilišević iz Dalja. “Lepo je da se slažu i dogovore da nam svima bude bolje, kaže Miroslav Berkov.

“Došli smo da ih pozdravimo i uveličamo ovaj lep dan za nas. Moraju razgovarati, moramo živeti zajedno i živećemo uvek zajedno”, dodaje 70-godišnja Zora Damjanović.