22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Saopštenje županijskog VSNM-a i SDSS-a

4 min read

SDSS_logo

Povodom izjave Srđana Milakovića, dogradonačelnika grada Vukovara da na susretu predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića neće biti zastupljeni “vukovarski Srbi” Županijsko veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Županijska organizacija SDSS-a saopštili su da je ta njegova tvrdnja  potpuno netačna i obmanjivačka.  

“Gospodin Milaković izabran je kao kandidat Samostalne demokratske srpske stranke glasovima njenih birača i koji je zbog teškog kršenja statuta stranke i privatizacije u vođenju vukovarske  organizacije SDSS-a  smenjen s mesta njenog  predsednika, a potom je samovoljno napustio svoju stranku. Međutim, zadržao je ono što nije dobio na svoje ime već na ime stranačkog političkog angažmana i stranačke infrastrukture – zadržao je mandat zamenika gradonačelnika. Sad nastupa kao samoproglašeni govornik “vukovarskih Srba”.  Ovaj samozvani glasnogovornik treba znati da se lažnim izjavama i klevetama na račun onih koji su mu omogućili i poverili odgovornu poziciju predstavnika Srba u gradskoj vukovarskoj vlasti ne može i neće daleko dospeti”, navodi se u saopštenju i dodaje da su  na sastank s predsednicom Hrvatske i premijerom Srbije pozvani  vodeći ljudi srpske politike u istočnoj Slavoniji uključujući i srpske organizacije; Dragan Crnogorac predsjednik Zajedničkog veća opština Vukovar, dr. Vojislav Stanimirović predsednik parlamentarne Samostalne demokratske srpske stranke, Jovan Jelić dožupan Osječko-baranjske županije, Đorđe Ćurčić dožupan Vukovarsko- sremske županije, Svetislav Mikerević, predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije i Jugoslav Vesić načelnik Opštine Erdut u svojstvu domaćina susreta. Uz lidere srpskih institucija sa istoka Hrvatske sastanku će prisustvovati i vodeći predstavnici Srba u Hrvatskoj i hrvatskom Saboru; prof. dr. Milorad Pupovac predsednik Srpskog narodnog veća i predsednik Kluba saborskih zastupnika SDSS-a, te Mile Horvat saborski zastupnik SDSS-a iz Baranje.

“Dakle, pripremajući međudržavni susret najvišeg nivoa, džavni protokoli i Republike Hrvatske i Republike Srbije pozivanjem navedenih predstavnika srpskih institucija u Hrvatskoj cenili su sveukupni višegodišnji njihov angažman i doprinos u interesu srpske zajednice. Nažalost,  Milaković i njemu slični koriste i ovaj prevažan susret dvoje državnika i njihovih saradnika da bi razarali institucije srpske zajednice u RH i to za račun onih koji umesto samostalne traže poslušničku i nezrelu politiku”, zaključuje se u saopštenju za javnost  Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske-županije  i Županijske organizacije SDSS-a koje se potpisali predsednici dve organizacije Svetislav Mikerević i Dušan Jeckov.

Podsećamo, aktuelni zamenik gradonačelnik Vukovara iz redova  srpske zajednice Srđan Milaković, oglasio se saopštenjem uoči susreta Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u ponedeljak, 20.juna u Dalju te izrazio razočarenje što nije među predstavnicima srpske zajednice na ovom području koji su pozvani  da prisustvuju sastanku dvoje državnika. 

“Izostavljanjem neposredno izabranog zamenika gradonačelnika Vukovara nastavlja se politička praksa koju provode oni koji su prigrabili ključne pozicije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, a podređena je interesima političke elite jedne političke stranke, da potiskuje i marginalizuje  sve one koji ne pripadaju tom odabranom krugu među pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj”, naveo je Milaković, bivši član SDSS-a koji je nedavno osnovao Demokratski savez Srba.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.