Carevac u” STAROGRADSKOJ RIZNICI RB “

starogradska-riznica-slider

 

  Slušajte emisiju “STAROGRADSKU RIZNICA ” RB koju posvećujemo naveke čuvenom srpskom muzičaru, dirigentu, jednom od prvih izvođača narodne muzike na programima RADIO BEOGRADA- Vlastimiru Pavloviću CAREVCU.
 Carevac ( rođen u selu Carevac, 9. oktobar 1895 — umro u  Beogradu, 10. januar 1965), je bio je poznati srpski muzičar i dirigent.Završio je Pravni fakultet u Beogradu i bavio se advokaturom, ali je muzika bila njegova prva i prava ljubav. Bio je dirigent Hora društva “Abrašević” i jedan od prvih izvođača narodne muzike na programima Radio Beograda.Violinu je svirao punih pet decenija. Zahvaljujući njegovom predanom radu na očuvanju srpske muzičke baštine, sačuvane su mnoge narodne melodije, čiji je on bio najverniji tumač. 

Osnovao je i rukovodio Narodnim orkestrom Radio Beograda sve do svoje smrti. Bio je vrsni pedagog, učitelj mnogih pevača i svirača.Nastupao je sa velikim pevačima: Vuletom Jeftićem, Danicom Obrenić, Miletom Bogdanovićem, Dobrivojem Vidosavljevićem, Miodragom Popovićem, Anđelijom Milić, Ksenijom Cicvarić, Savetom Sudar i mnogim drugima. Postavio je standarde u vrednovanju narodne muzike i bio je simbol izvorne interpretacije narodnog melosa.Tokom celog Drugog svetskog rata je bio zatočen u logorima na Banjici i Dahau.

U Velikom Gradištu se, njemu u spomen, počev od 1995. godine, održava muzička manifestacija “Carevčevi dani”.