15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

STAROGRADSKA RIZNICA, repriza

2 min read

 

starogradska-riznica-slider

Inspirisan slavnim junakom Milivojem Stojanovićem, Stanislav Binički je komponovao čuveni „Marš na Drinu”, za koji je Miloje Popović napisao reči:Poj, poj Drino, pričaj rodu mi/Kako smo se hrabro borili /Pevao je stroj, vojev’o se boj kraj hladne vode/Krv je tekla /Krv se lila Drinom zbog slobode”. Pesnik Milosav Jelić mu je posvetio svoju pesmu koja se završava stihovima: „Al’ okove zemlji ću skinuti/ Ja ne žalim što ću poginuti”.

A ko je bio Milivoje Stojanović?.….Istoričari su zapisali da se rodio u Požarevcu 1873. godine. Posle završene vojne akademije brzo je napredovao i postao komandant Podoficirske pešadijske škole. U Prvom balkanskom ratu bio je komandant 12. puka, a za hrabrost mu je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević lično uručio Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, skinuvši ga sa svojih i prikačivši ga na Stojanovićeve grudi.

Posle balkanskih ratova Milivoje Stojanović je postavljen za komandanta Kraljevske garde. Kad je izbio Veliki rat sam je tražio da preuzme komandu nad jedinicom koja će se neposredno boriti na frontu.U jurišu koji je na Kolubari vodio pukovnik Stojanović poginuli su i mladi poručnici Sreten Nikolić i Miloje Kitanović, kao i još 53 podoficira i vojnika, dok ih je 224 ranjeno…….. Sredom od 14.10 h slušajte reprizu STAROGRADSKE RIZNICE RB !

Izvor:intermagazin.rs

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link