19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sednica županijskog Štaba civilne zaštite

3 min read

štab civilne zaštite vsž

U Vinkovcima je održana sednica Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije, kojom je predsedavao zamenik župana i načelnik Štaba Zdravko Kelić. Prezentaciju o novom Pravilniku o sastavu štaba, načinu rada i uslovima za imenovanje načelnika, zamenika načelnika i članova Štaba civilne zaštite održao je Zdenko Lovrić, pročelnik vukovarskog Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Članovima Štaba su kroz prezentaciju predstavljene zakonske izmene i pojašnjen je sam način rada u budućnosti.
 
U nastavku sednice, koja je održana u maloj županijskoj većnici, predstavljen je i predlog Poslovnika, prema kojem će članovi štaba raditi, nakon što se donese nova Odluka o sastavu štaba. Izveštaje o pripremama za turističku i protivpožarnu sezonu podneli su pročelnik Lovrić i Zdenko Jukić, županijski vatrogasni zapovednik. Oba izveštaja su jednoglasno usvojena, a zaključak Štaba je da turističku i protivpožarnu sezonu u Vukovarsko-sremskoj županiji dočekujemo spremni. Cela deonica autoputa, koji prolazi kroz našu županiju, imaće kvalitetnu podršku hitnih službi, pre svega vatrogasaca opremljenih za tehničke intervencije u slučaju saobraćajnih nesreća i ekipe hitne službe koja će imati dežurni tim uz autoput sa sedištem u naplatnoj stanici Županja. Vezano za protivpožarnu sezonu, uvedena su dodatna dežurstva, a zabranjeno je i spaljivanje korova na otvorenom prostoru.
 
Na sednici se govorilo i o daljnjem osposobljavanju i kupovini opreme za operativne snage sistema civilne zaštite. Načelnik Kelić je informisao članove Štaba o kupovini opreme za specijalističke timove Vukovarsko-sremske županije, prema Sporazumu za sufinansiranje opremanja i osposobljavanja, za period od 2010. do 2014. odnosno od 2015. do 2019. godine. Tako su u prvoj polovini ove godine sufinansirana osposobljavanja i kupljena oprema u iznosu od 105 hiljada i 757 kuna. Između ostalog, nabavljena je oprema za Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, koji čine tim za spašavanje iz vode te odela za pripadnike interventnog tima Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije. U budućem periodu, naglasak će biti stavljen na osposobljavanja i kupovinu radio-komunikacijske opreme te nastavak ulaganja u vatrogasnu opremu.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.