15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Dalju obeležena 137.godišnja rođenja Milutina Milankovića

5 min read

SAM_9959

Predstavljanjem poboljšanih  geomehaničkih  modela Milankovićevih ciklusa i prezentacijom  dovršetka stalne postavke izložbe,  u Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju, danas je obeležena 137.godišnjica rođenja velikog naučnika.  Modele postavljene u Milankovićevoj rodnoj kući izradio je mašinski inženjer Radomir Putnik iz Beograda sa svojim saradnicima.

“Svake godine smo radili po jedan eksponat, a ove godine smo pripremili jedan mobilni eksponat, makete planeta Sunčevog sistema koje će nositi učenici Osnovne škole Dalj. U kući smo izvršili dorade i poboljšanja dva model modela – modela Ledenih doba i Zemljine revolucije. Napravili smo mrežicu koordinata, postavili sazvežđa, uradil novu podelu koordinata na glavnoj ploči. Na modelu revolucije smo doterali osvetljenje donje projekcije modela, urađeni su panoi koji objašnjavaju i dopunjavaju sadržaj eksponata”, pojašnjava Putnik i dodaje da je u narednim godinama planirana izrada modela promene nagiba Zemlje, četiri planete Sunčevog sistema i reljefa osunčavanja Zemlje.

SAM_9955

“Već nekoliko godina radimo na tome da kuću Milutina Milankovića pretvorimo u svojevrsni muzej promene klime gde je Milanković dao ključni dopronos u razmerama ove planete i sveta”, kaže autor postavke i vođa tima stručnjaka prof.dr.Aleksandar Petrović iz Beograda.

“Predstavili smo modele koje smo poboljšali, uskladili i još bolje izrazili Milankovićevu ideju u nadi da ćemo u narednih nekoliko godina uspeti da zaokružimo prikaz onoga što je Milanković učinio i da to bude kristalno jasno svakome ko želi da se uputi, s jedne strane u delo Milutina Milankovića, a s druge strane svakome ko želi da shvati ono ključno i presudno što se događa nama koji živimo u ovom svetu, a to su klimatske promene o kojima se govori, gde postoji puno kontroverznih mišljenja i nedoumica i dan danas , posle skoro celog veka otkad je Milanković to razrešio svojim kanonom osunčavanja. Milanković je krunski svedok onoga što se zapravo događa jer alternativnu teoriju Milankovićevoj nemamo. Sve teorije koje se pojavljuju su u pravilu neka domišljanja, jedino Milanković nudi čvrsto tlo i to je u svetu gde se naučne teorije u svetu vrlo brzo menjaju, ogroman uspeh. Napraviti nešto što stoji ceo vek i što je utvrđeno u istini koju je sa sobom donelo, zaista je ogroman rezultat u nauci, pa i u kulturi u celini”, kaže prof.dr Petrović.

“Ideja je stoga da ova rodna kuća preraste u svojevrsni centar u kome će ljudi ne samo iz ovog kraja ili regiona već iz celog sveta, jer ovo je jedini muzej promene klime u svetu, da će dolaziti naučnim povodima, da će dolaziti mlad svet zantiželjan da sve to upozna i da će iznad svega toga ponovo zasijati ta zvezda Milanković koja je i do sada osbvetljavala našu kulturu i naš svet, ali verujemo da će u decenijama pa i vekovima koji dolaze ona sijati nesmanjenim sjajem”, ističe Petrović.

SAM_9972

Nakon predstavljanja postavke, održano je nekoliko stručnih predavanja. Predavanje na temu “Sudari asteroida sa Zemljom” održao je akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević, a na temu “Fruškogorska Nojeva barka – utočište glacijalnog biodiverziteta” govorio je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti prof.dr Slobodan Marković iz Novog Sada. O klimatskim promenama govorio je docent doktor Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Srpska zajednica je donekle uspela vratiti dug Milutinu Milankoviću, ali i dalje vraća. Sledeće nedelje astronomska opservatorija u Beogradu pustiće u rad novi teleskop, jedan od najvećih u oblasti jugoistočne Evrope koji će poneti Milankovićevo ime, najavio je član Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Zoran Knežević

Kulturno-naučni centar “Milutin Milanković” i događaji koji se u njemu odvijaju od velikog su značaja za opštinu Erdut. “Milankovićevi ciklusi su jedna tradicija i svake godine su sve kvalitetniji. Zadovoljni smo i želimo sve to podići na još viši nivo. Opština Erdut prvo ima kuću Milutina Milankovića, a onda sve ostalo” , kaže načelnik Jugoslav Vesić. Skupu su prisustvovali generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Nakon održanih predavanja u dvorištu Milankovićeve rodne kuće upriličen je koncert Kraljevskih gudača sv.Đorđa iz Beograda.

SAM_9976

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.