17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Smotra recitatora u Borovu

3 min read

WP_20160524_004

Sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra u Borovu održana 19. Smotra recitatora, u organizaciji Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem iz Vukovara. Na smotri su učestvovali recitatori iz osnovnih i srednjih škola s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, s nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i Prosvjetini pododbori, odnosno ukupno 46 recitatora.
 
U konkurenciji učenika osnovnih škola prvo mesto osvojio je Vladan Smiljanić iz Osnovne škole Bršadin, koji je recitovao pesmu “Vašar” Dobrice Erića. Mentor prvoplasiranom učeniku bila je Branka Brdarić. U konkurenciji učenika srednjih škola, prvo mesto pripalo je Jovani Dragojević, učenici Gimnazije Vukovar, koja se predstavila pesmom “Arsenijevo obraćanje nebu kraj Dunava” Arsenija III Čarnojevića. Mentor vukovarskoj gimnazijalki bila je Danica Puškar.
 
Proglašena su i po dva druga i treća mesta, u obe kategorije. U konkurenciji učenika osnovnih škola, drugo mesto dele Aleksej Kovačević iz OŠ Markušica (Babomorac/Tode Nikoletić) i Olja Kikanović iz OŠ Dalj (Imena, Miroslav Antić), a treće Nenad Kolundžić iz OŠ Dalj (Čas razredne starešine/Vlada Stojiljković) i Dragana Nedeljković iz OŠ Bobota (Nikad kao nekad/Nikola Matić).
 
U konkurenciji učenika srednjih škola, drugoplasirani su Jelena Kozolić iz pododbora Jagodnjak (Kraj/Jovan Dučić) i Predrag Jurišić iz Strukovne škole Vukovar (Deda/Đorđe Radišić), dok treće mesto dele Saša Tanasić, učenik Tehničke škole “Nikola Tesla” iz Vukovara (Spomen Principu/Miloš Crnjanski) i Milica Ostojić iz pododbora Borovo (Raški slikar/Svetislav Mandić).

 

WP_20160524_019 WP_20160524_017
Nastupe recitatora ocenjivao je četveročlani žiri kojim je predsedavala nastavnica u penziji Mila Landup iz Borova, a u čijem su sastavu bili i Zoran Kojić, ispred pododbora Borovo, Dušanka Tanacković iz osječkog pododbora SKD “Prosvjeta” i Dragana Zečević, novinar Radio Borova.
 WP_20160524_005
Nagrađenim učenicima na ovogodišnjoj Smotri recitatora prigodne darove uručio je predsednik Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda. U svom obraćanju, između ostalog, čestitao je predsednici borovskog pododbora Sretenki Čaović na izboru za potpredsednicu Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” sa sedištem u Zagrebu.

WP_20160524_002
 
Nakon sinoćnje smotre recitatora u Borovu, večeras će u Bršadinu biti održana regionalna Smotra literaraca. Obe smotre održavaju se kao pretprogrami manifestacije “Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koja će i ove godine biti održana u septembru. 

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.