18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sećanje na Vasu Đurđevića Turčina

3 min read

SAM_9933

Povodom 71.godišnjice oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu, u Bršadinu je danas održana komemoracija za sve žrtve Narodnooslobodilačkog rata. Ispred spomenika prvoborcu i narodnom heroju Vasi Đurđeviću Turčinu okupili su se članovi Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja Mesnog odbora Bršadin, kao i predstavnici antifašističkih udruženja iz Trpinje, Bobote, Borova i Vukovara. Komemoraciji je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

SAM_9922

Pomen žrtavama održao je bršadinski paroh protojerej Ljubenko Jović, a potom su položeni venci na spomenik. Venac je položen i pored spomen-ploče na rodnoj kući Vase Đurđevića.

SAM_9929

Vaso Đurđević Turčin se u Narodnooslobodilački pokret uključio 1941. godine, na samom početku, jer je u kući braće Đurđevića osnovana prva ilegalna partizanska grupa odnosno štab za dizanje ustanka pod komandom Đoke Patkovića iz Bobote. Vaso Đurđević je poginuo 30.maja 1944. godine, kada se pod Vukom prema Marincima borio dok nije ostao bez municije. Narodnim herojem proglašen je 15.februara 1944. godine, podsetio je predsednik Mesnog odbora Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja Milutin Vukičević naglašavajući da se danas, nakon 71 godine od pobede nad fašizmom, s dužnim poštovanjem trebamo sećati svih onih koji su dali život za slobodu.

SAM_9923

Predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja Jovan Tešanović podsetio je na veliku žrtvu, ali i veliki doprinos Bršadinaca oslobođenju od fašizma.

“U devet slavonskih brigada borilo se 287 meštana Bršadina. U ratu je streljano obešeno ili na drugi način ubijeno 74 borca. Svi bršadinski Romi su deportovani u Jasenovac i Dudik i tamo ubijeni. Zato s ovog mesta moramo poslati poruku da je fašizam najveće zlo sveta”, rekao je, između ostalog, Tešanović.

Današnjoj komemoraciji prisustvovala je i direktorica Osnovne škole Bršadin Tatjana Lukić s grupom učenika koji su recitovali prigodne pesme.

SAM_9936

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link