27/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O životu i delu ŽANKE STOKIĆ

2 min read

 

ladja_secanja-slider
Rođena je u Velikom Gradištu 1887.g. Otac Bogosav je bio ili lekar ili policijski pisar. Njena majka Julka je rano ostala udovica, pa se udala za sveštenika Aleksandra Nikolajeviča Sandu, koji nije želeo pastorku u svojoj blizini, pa se Žanka već sa četrnaest godina udala za jednog zaječarskog krojača.

Glumica koja je specifičnim humorom do suza zasmejavala svoju publiku. Po oslobađanju Beograda bila žigosana od strane kolega i komunista kao neko ko je glumio u vreme rata i na taj način sarađivao sa okupatorom. Uhapšena je, ponižavana i mučena. Po njenoj želji do Topčiderskog groblja odvežena je volovskim kolima u sanduku punom cveća. Povorka je bila ogromna, a usput su ljudi u znak poštovanja klečali na kolenima.
Liga iz Požarevca zatražila od suda rehabilitaciju glumice Žanke Stokić
skinuti ljagu sa najveće srpske glumice

Odlukom Okružnog suda u Beogradu Žanka je rehabilitovana 2009. godine, pošto je sud utvrdio da u vreme početka Drugog svetskog rata nije bila članica Narodnog pozorišta u Beogradu, da nije bila politički aktivna i da je izrečena kazna zasnovana na političkim i ideološkim razlozima.

Na inicijativu glumice Mire Stupice, 2003. godine je ustanovljena nagrada “Žanka Stokić”, koja se dodeljuje “glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojim stvaraličkom zrelošću i bogatstvom glumačkog života.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.